StoryEditor

Zdravotníci hodili Dzurindovi plášte

29.03.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada

Vo Fakultnej nemocnici v Bratislave to včera vrelo. Asi 500 zdravotníkov sem prišlo kvôli premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, ktorý ich vyzval na diskusiu o zdravotníctve. Lekárom a sestrám, ktoré sú v štrajkovej pohotovosti kvôli nízkym platom, povedal, že na zvyšovanie platov pred voľbami nie sú peniaze. "Parlament čakajú voľby. Nie je korektné žiadať peniaze teraz. Treba bojovať, keď sa schvaľuje štátny rozpočet," vyhlásil Dzurinda. "Pán premiér, obdivujem vás. Na vašom mieste by som nemal odvahu sem prísť," reagoval šéf Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. "My už nemáme prečo čakať. Buď naše požiadavky vypočujete, alebo pristúpime k tvrdším opatreniam." V aule boli dokonca vylepené plagáty, na ktorých somárik s fonendoskopom padá pod ťarchou "reformy".

Namiesto rukavíc mu hodili plášte
Premiéra zdravotníci privítali piskotom a transparentmi. Aj v diskusii vecný tón striedali emócie. "Arogantnosť Zajaca je nehorázna," sťažovali sa na ministra zdravotníctva viacerí lekári aj sestry. Vzápätí začali k zlomenej nohe Dzurindu hádzať biele plášte. "To je pre tých Ukrajincov, čo prídu na naše miesta, keď budeme v zahraničí," vysvetlil lekár Kamil Kvalténi. Narážali tak na slová ministra Rudolfa Zajaca, podľa ktorého môžu odchádzajúcich Slovákov nahradiť ukrajinskí zdravotníci.
Premiér pripustil, že najväčšou chybou reformy bola zlá komunikácia a nemiestna žoviálnosť v čele rezortu zdravotníctva. V diskusii si potom vypočul, že "niekto" rozpredáva lukratívne časti nemocníc vopred určeným záujemcom. "O toto sa budem zaujímať," sľúbil Dzurinda.

Sestra, to znie hrdo
Situáciu zdravotníkov označil premiér za veľmi ťažkú. "Som však presvedčený, že základné princípy reformy sú správne. Dajte nám čas, nie všetko sa dá stihnúť za pár rokov." Podľa neho sa platy lekárov od roku 1999 zvýšili o vyše 50 a sestier o viac ako 60 percent. Zdravotníci tvrdia, že má skreslené informácie. "Nemáte v rukách dobré čísla. Zvyšovanie platov bolo naposledy v roku 2001. Ak si zvýšili ľudia príjmy, tak len vyšším počtom nadčasov," zhrnul Kollár. Dzurinda vyzval zdravotníkov, nech mu poradia, ako ich situáciu môže vláda zlepšiť. Podľa neho je riešením postupné, ale reálne zvyšovanie platov. "Sestra je hrdinom našej doby," uznal premiér, keď mu sestry opísali svoje "živorenie."

Premiér ako kôl -- s fotkou v rukách
Zdravotníci dali na stôl premiérovi ako dar fotku kolektívu sestier z jedného oddelenia. "To máte na pamiatku. Ani jedna už u nás nepracuje," objasnil mu Kvalténi. Dzurinda sa snažil vysvetliť, že situácia je náročná. "Podarilo sa nám výrazne spomaliť zadlžovanie. Každý rok mojej prvej vlády vzrástol dlh v zdravotníctve o takú sumu, o akú sme sa teraz zadlžili za tri roky dokopy. Ďalšie zníženie dlhov je cesta k vyšším platom." Viackrát obvinil odborárov z politizovania. "To nemá význam," vyhlásil jeden z odborárov a odišiel z auly. Vzápätí začali odchádzať aj ostatní zdravotníci a premiér zostal pred prázdnou posluchárňou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:02