StoryEditor

Baníkom chýbajú úmrtné listy

05.02.2007, 23:00
Ani takmer tri mesiace po banskej tragédie v Bani Nováky nie sú traja baníci vyhlásení za mŕtvych. Príčiny a výsledky vyšetrovania tohto nešťastia sú stále neznáme.

Od banskej tragédie v Bani Nováky uplynú onedlho už tri mesiace. Príčiny a výsledky vyšetrovania tohto nešťastia sú však stále neznáme.
Dvesto metrov pod zemou po závale 16. novembra 2006 zahynuli štyria baníci. Doteraz sa záchranárom podarilo nájsť len pozostatky 41-ročného Jozefa Néčeya. Telá ostatných troch baníkov sa zatiaľ nenašli, pričom Kriminalisticko-expertízny ústav v Bratislave skúma časti tela, ktoré sa našli 12. decembra. "Polícia naďalej nešťastie vyšetruje a výsledky ďalších vzoriek DNA zatiaľ nemáme. Keďže sú ťažšie spracovateľné, experti na to potrebujú dlhší čas," povedala Lenka Bušová, hovorkyňa trenčianskej polície, ktorá vedie trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.
"To si nezaslúžili..."
Vdovy po pozostalých baníkoch sú zhrozené z toho, ako veľmi ťažko sa dostávajú k informáciám o vyšetrovaní banského nešťastia. "Toto nie je riešenie, aby som ja niekoho prosila, že kde mám telo môjho nebohého manžela... To si nezaslúžil ani jeden z nich, ktorí tam zahynuli," hovorí zroneným hlasom Mirka Ondrejková. Od polovice januára majú všetky tri vdovy podané žiadosti na súde, ktorý musí ich manželov vyhlásiť za mŕtvych. "Keď mi malá osemročná Lucka povie, maminka, keby sme mohli ísť aspoň na ten cintorín zapáliť ockovi sviečku, je to hrozné...," dodáva so slzami v očiach pani Ondrejková. Vdovy sa navyše až na základe úmrtných listov môžu obrátiť na poisťovne.
Obete na neplatenom voľne
Keďže baníci nie sú oficiálne vyhlásení za mŕtvych, v bani ich vedú, že majú neplatené voľno. Podľa Stanislava Gurského z Hornonitrianskych baní Prievidza nič iné súčasný systém neumožňuje, nakoľko nie je normálne, aby boli napísaní na pracovnú zmenu. "Takéto pravidla dnes platia."
Dnes o ôsmej ráno sa stretnú vdovy s vedením baní, odborármi aj členmi vyšetrovacej komisie, aby sa dozvedeli to, čo ešte stále nevedia. "Na stretnutí by mali manželky dostať informáciu, ako to vyzerá, k akému termínu by boli vyhlásení za mŕtvych," naznačil šéf baníckych odborárov Jozef Talian. Medzi pozostalých majú rozdeliť aj približne pol milióna korún, ktoré sa vyzbierali odo dňa nešťastia.
Podľa neho by taktiež mali byť čoskoro známe znalecké expertízy z Ostravy aj zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave. "Myslím si, že do konca februára by to malo byť zosumarizované s tým, že v marci by mal byť známy konkrétny ortieľ a výsledok z celého vyšetrovania," predpokladá Talian.
Cesta do bane
Šéf vyšetrovacej komisie Bohuš Sliacky potvrdil, že sa skončilo vypočúvanie asi 40 svedkov, vypočuť však musia ešte ďalších. Zdĺhavé je aj razenie chodby k miestu nešťastia. "Je to časovo náročné a budú to týždne, kým sa prerazia chodby na miesto, kam sa potrebujeme dostať."

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čisto ruská záležitosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:29