StoryEditor

Pribudne stovka nových škôl

23.08.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Od nového školského roka pribudne na Slovensku 106 materských, základných a stredných škôl. Z nich bude 80 nových a 26 vznikne spojením. Naopak, svoje brány neotvorí 17 škôl. Od 1. septembra vznikne viac súkromných škôl. Tie na rozdiel od štátnych majú okrem štátneho príspevku na žiaka aj možnosť vyberať školné, a to bez obmedzenia výšky. Ministerstvo preto chce prijať také riešenie, aby mali všetci zriaďovatelia škôl a školských zariadení rovnoprávne postavenie, uviedla hovorkyňa rezortu školstva Viera Trpišová.
Úplne nových základných alebo stredných štátnych škôl vznikne desať a zanikne päť. V rámci racionalizácie siete škôl bude otvorených 16 spojených štátnych škôl. Štátnych materských škôl budeme mať o 11 viac ako vlani, z toho štyri úplne nové, a sedem vznikne spojením. Dve škôlky budú zo siete vyradené.
V tomto roku vznikne 43 nových neštátnych základných a stredných škôl -- 39 súkromných a štyri cirkevné. Otvorená bude aj jedna nová spojená stredná cirkevná škola. Zo siete bude vyradených osem neštátnych základných a stredných škôl, z toho štyri súkromné a štyri cirkevné. Podobne je to aj s neštátnymi materskými školami, dodala Trpišová. Od septembra vznikne 20 súkromných a päť cirkevných materských škôl, z toho dve cirkevné vzniknú spojením a dve súkromné škôlky zaniknú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:48