StoryEditor

Kauza nebanky vo finále

18.12.2006, 23:00
Rozsudok v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pravdepodobne padne 10. januára 2007. Senát proces odročil - Najvyšší súd musí prerokovať sťažnosť obhajoby voči senátu Špeciálneho súdu.

Rozsudok v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pravdepodobne padne 10. januára 2007. Po skončení záverečných rečí senát proces odročil - Najvyšší súd musí prerokovať sťažnosť obhajoby voči senátu Špeciálneho súdu. Ak do 10. januára vráti spis Špeciálnemu súdu, padne v kauze tunelovania nebankových subjektov po piatich rokoch rozsudok.
Pred senátom ŠS zazneli záverečné reči žalobcu aj obhajoby. Prokurátor navrhol Vladimírovi Frunimu a Františkovi Matikovi udeliť trest na hornej hranici možnej sadzby - tá je až 12 rokov. Anne Molčanovej a Mariánovi Šebeščákovi navrhol nižší trest.
Fruni neurobil podľa vlastných slov nikomu žiadnu škodu. Keby mal 12 miliárd, ktoré mu kladie obžaloba za vinu, už "dávno by nesedel na súde," vyhlásil. Šebeščák zas tvrdí, že nemohol krach BMG ani ovplyvniť, ani zmeniť. Obhajcovia obžalovaných požiadali o oslobodenie svojich mandantov spod obžaloby, prípadne doplniť dokazovanie. "Akýkoľvek rozsudok bude nezákonný, pretože boli porušené procesné ustanovenia a právo na nezávislý proces," vyhlásil Šebeščákov obhajca Jozef Levkuš.
Šéf Horizontu Fruni a jeho spoločníci sú obžalovaní z trestných činov podvodu a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií. Do januára 2002, keď spoločnosti zavreli všetky svoje pobočky, uzatvorili viac ako 850-tisíc zmlúv, výška vkladov predstavovala takmer 63 miliárd korún. Obžaloba vyčíslila škodu na viac ako 12 miliárd korún, čo sú nevyplatené vklady.

Chronológia Horizontu Slovakia
- 1997: Vedenie Horizontu Slovakia prevzali Vladimír Fruni a František Matik, Fruniho firmy začali vyberať od klientov vklady
- február 2002: obe spoločnosti zatvorili svoje pobočky, polícia začala vyšetrovanie, sudca vydal medzinárodný zatykač
- marec 2002: chorvátski policajti zadržali Fruniho a Šebeščáka
- máj 2002: krajský súd v Košiciach vyhlásil konkurz na Horizont
- apríl 2005: polícia ukončila vyšetrovanie kauzy
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:41