Facebook Martina Hojsíka
StoryEditor

Europoslanec Hojsík upozornil na prípad muža, ktorý dostal za výrobu mastí z marihuany vysoký trest

03.12.2021, 18:35
Autor:
redredTASRTASR
Muža odsúdil súd v Trnave na 20 rokov väzenia za výrobu a predaj liečivých mastí z marihuany.

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) na sociálnej sieti upozornil na prípad muža, ktorého súd v Trnave odsúdil na 20 rokov väzenia.

Europoslanec hovorí o prísnom treste

Trest dostal za výrobu a predaj liečivých mastí z marihuany. "Dnes sa udiala ďalšia obrovská nespravodlivosť, ktorá nesmie zapadnúť. Okresný súd v Trnave odsúdil pána Šípoša na 20 rokov väzenia a prepadnutie majetku - rodinného domu. V praxi to znamená, že jeho rodičia (dôchodcovia) a jeho syn (tínedžer hokejista) prídu o strechu nad hlavou a skončia na ulici. Keď sme boli v lete spolu s Michalom Šimečkom podporiť pána Šípoša na súde, ani vo sne nám nenapadlo, že to môže skončiť až takto zle. Toto sú konkrétne dôsledky naozaj šialených slovenských zákonov o marihuane," napísal Hojsík.

Dodal, že je neskonalá hanba, že kým sa OĽaNO a Mária Kolíková už dva roky hádajú o tom, ako presne tieto zákony zmeniť - a odmietajú návrhy PS na dekriminalizáciu - tak ďalšie a ďalšie rodiny majú svoje životy nenávratne zničené. 

Trestné sadzby sa majú znížiť

Trestné sadzby za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu by sa mohli znížiť. Koaliční poslanci Národnej rady predložili novelu Trestného zákona, ktorá má umožniť zníženie trestov a tiež možnosť pre sudcov udeliť iný trest, napríklad tzv. ochranné liečenie.

Poslanci za OĽANO, Sme rodina a Za ľudí o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii. Dodali, že návrh upravujúci túto problematiku mala predložiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, no keďže k tomu nedošlo, podali vlastný. Parlament by mohol o novele rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 23. novembra.

"Táto právna úprava nijakým spôsobom nelegalizuje drogy. Je veľmi jednoduchá v tom, že sudca má právo povedať, či stačí trest povinnej práce alebo povinnej liečby a podobne. Ukladáme možnosť sudcovi, že nemusí mladého človeka poslať do väzenia. Rovnako znižujeme niektoré trestné sadzby, aby sa mohol sudca rozhodnúť, že namiesto päť až desať povie tri roky podmienečne," povedal poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Návrh upravuje napríklad "najľahšie" prehrešky, teda držanie drog na vlastnú spotrebu. Ak páchateľ drží maximálne tri dávky, sadzba by sa mohla znížiť z výšky do troch rokov na sadzbu do roka. Ak u neho nájdu maximálne desať dávok, nehrozilo by mu podľa návrhu väzenie do výšky päť rokov, ale do dvoch rokov.

01 - Modified: 2024-04-18 09:02:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby: Je to posledná šanca tento rok poraziť Smer, tvrdí Šimečka. Chce ukázať, že patríme na západ 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:49