Katarína Hatráková z Kresťanskej únie, pre Denník N povedala, že pri násilí na deťoch, v rodinách či intímnych vzťahoch sa nedá hovoriť o striktnom oddelení obete a páchateľa. TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci komisára pre deti nezvolili. Ďalší pokus bude o týždeň

03.12.2021, 11:02
Autor:
TASRTASRredred
Opakovanej voľby sa zúčastnia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvej voľbe najviac hlasov. 

Poslancom sa nepodarilo zvoliť komisára pre deti. Žiadny z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov. Informoval o tom poslanec Peter Dobeš. 

Opätovná voľba bude vo štvrtok 9. decembra v hlasovaní o 17-tej. 

Zúčastnia sa jej dvaja kandidáti, ktorí získali v prvej voľbe najviac hlasov. Sú nimi poslankyňa Katarína Hatráková, ktorá získala 52 hlasov a právnička Anna Niku, ktorej dalo hlas 47 poslancov.

Celkovo sa voľby zúčastnilo 134 poslancov. Na zvolenie potreboval kandidát nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. 

Hatrákovú podporovalo hnutie OĽANO a Niku navrhovali poslanci zo Sme rodina. 

Okrem nich kandidovali aj Ondrej Prostredník, Mária Vargová, Natália Blahová, Jitka Hasíková a Jozef Mikloško. O funkciu sa pôvodne uchádzala aj Katarína Szabová, no ľudskoprávny parlamentný výbor ju neodporučil do voľby.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V súčasnosti túto funkciu zastáva exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová. Funkcie sa ujala v decembri 2015 na šesťročné obdobie.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš je rád, že Hatráková postúpila do opakovanej voľby "napriek špinavej diskreditačnej kampani".

Verí, že parlament ju za komisárku zvolí, budú sa snažiť získať pre ňu čo najširšiu podporu. Tvrdí, že medializované informácie o nej sú lžou. "Je mi veľmi ľúto, že sa situácia takto vyvŕbila. Treba sa pýtať nášho koaličného partnera, prečo s týmito nepeknými informáciami včera vyšli," povedal novinárom Šipoš s tým, že OĽANO sa k takýmto útokom nikdy nezníži.

Hatrákovú vo štvrtok riešil parlamentný ľudskoprávny výbor pre medializované informácie o tom, že pod zámienkou poslaneckého prieskumu si mala vyžiadať spis detí v prípade, do ktorého je osobne zaangažovaná ako psychologička.

Hatráková považuje zverejnenie článku v Hospodárskych novinách za účelové a chce od novín žiadať ospravedlnenie a opravu. Pravdivosť informácií poprela. Záležitosť mal riešiť aj sociálny výbor, no nebol uznášaniaschopný. O jeho zvolaní informovala SaS a šéf výboru Vladimír Ledecký (SaS).

01 - Modified: 2024-02-02 12:54:55 - Feat.: - Title: Treba hľadať riešenia na ochranu práv detí aj v zahraničí, hovorí komisár pre deti 02 - Modified: 2023-10-02 07:38:58 - Feat.: - Title: Na komisára pre deti sa obracajú viac rodičia ako deti, Mikloško to chce zmeniť 03 - Modified: 2023-06-29 10:49:33 - Feat.: - Title: Jozef Mikloško odsúdil obchodovanie s deťmi, žiada prísnejšie hraničné kontroly 04 - Modified: 2023-03-31 09:13:48 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško víta novelu zákona o tvorbe právnych predpisov 05 - Modified: 2022-06-01 11:02:43 - Feat.: - Title: Nový komisár pre deti: Homosexuálne páry nie sú vhodné na adopciu detí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:21