StoryEditor

Zmarené referendum

29.06.2006, 00:00
Vo februári 1997 parlament rozhodol o referende, kde ľudia mali odpovedať na tri otázky: 1. Ste za vstup Slovenska do NATO? 2. Ste za rozmiestnenie jadrových zbraní na území SR? 3. Ste za rozmiestnenie vojenských základní na území SR? Právo vyhlásiť referendum patrilo prezidentovi.

Vo februári 1997 parlament rozhodol o referende, kde ľudia mali odpovedať na tri otázky: 1. Ste za vstup Slovenska do NATO? 2. Ste za rozmiestnenie jadrových zbraní na území SR? 3. Ste za rozmiestnenie vojenských základní na území SR? Právo vyhlásiť referendum patrilo prezidentovi. Ten v nadväznosti na petičnú akciu občanov štvrtú otázku: Súhlasíte, aby prezidenta volili občania, podľa priloženého návrhu ústavného zákona priamo? Pôvodne malo byť o tejto otázke samostatné referendum -- o probléme musel rozhodnúť Ústavný súd. Ten vyhlásil, že ústava nezakazuje, aby bola 4. otázka predmetom referenda. Aj keď príloha tejto otázky je v rozpore so zákonom, to neznamená, že referendum sa v takomto znení aj so štyrmi otázkami nemohlo konať.
Minister vnútra Gustáv Krajči napriek tomu rozhodol, ministerstvo obciam doručí len otázky s bezpečnostnou tematikou. Ústredná volebná komisia sa po referende uzniesla, že právoplatné hlasovacie lístky so štyrmi otázkami neboli občanom doručené, čím bolo referendum zmarené. Referendum by aj tak nebolo neplatné -- zúčastnilo sa na ňom necelých desať percent voličov.
Poslanec Ivan Šimko sa obrátil na Ústavný súd. Ten rozhodol, že ministerstvo vnútra svojím postupom a konaním porušilo Šimkove ústavné právo zúčastniť sa na referende. Podľa súdu totiž ministerstvo nebolo oprávnené zmeniť obsah (teda ani otázky) referenda vyhláseného prezidentom. Potrestaný však nebol nikto. Keď v roku 1998 vláda preniesla časť prezidentských kompetencií na Vladimíra Mečiara, ten v súvislosti s prípravou a vykonaním referenda vyhlásil amnestiu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:10