StoryEditor

Špeciálny súd dostal ďalší úder

29.09.2006, 00:00
Zánik Špeciálneho súdu sa opäť priblížil. Vláda včera bez pripomienok vzala na vedomie analýzu ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorá hovorí o protiústavnosti a zbytočnosti tohto súdu.

Zánik Špeciálneho súdu sa opäť priblížil. Vláda včera bez pripomienok vzala na vedomie analýzu ministra spravodlivosti Štefana Harabina (ĽS-HZDS), ktorá hovorí o protiústavnosti a zbytočnosti tohto súdu. Spokojný s jeho doterajším spôsobom fungovania nie je ani samotný premiér Robert Fico. Ten síce nemá vážny problém s existenciou špecializovaných trestných orgánov - musia sa však venovať tomu, na čo boli zriadené. "Špeciálny súd nemá ani zďaleka také výkony, ako by mal mať a vôbec sa nezaoberá vecami, ktorými by sa mal zaoberať," doplnil premiér.

Obžalovaní na slobode?
Rozšírenie právomocí alebo skôr zrušenie špeciálov: minister vnútra Robert Kaliňák by si vybral druhú možnosť. "S niektorými kompetenciami súdu sa nedokážem právnicky vysporiadať." Vláda sa rozhodla vytvoriť priestor na otvorenú diskusiu a v krátkom čase sa bude podľa Fica zaoberať podstatou veci. Zrušenie súdu je pritom viac ako reálne. Zrušenie tejto inštitúcie totiž otvorene podporujú SNS aj ĽS-HZDS - ľudová strana mala tento zámer dokonca vo volebnom programe.
Pokiaľ Špeciálny súd skutočne zanikne, minister Harabin sa domnieva, že rozbehnuté kauzy by ešte uzavrela táto inštitúcia. "Špeciálnych sudcov som požiadal, aby urobili všetko, aby sa tieto kauzy ukončili. Vznikli preto, aby konali rýchlo, tak nech preukážu svoju profesionalitu." Ďalším variantom zostáva presun megakáuz na jednotlivé okresné súdy. Tie by si museli jednotlivé veci naštudovať a pojednávať od začiatku - podľa špeciálnych sudcov však v takomto prípade hrozí, že obžalovaní sa dostanú z väzby skôr, ako okresné súdy vôbec rozhodnú.

Lipšic chce Harabinovu hlavu
Predseda súdu Igor Králik napriek snahe ministerstva spravodlivosti verí, že jeho inštitúcia prežije. O tom istom je presvedčený aj exminister Daniel Lipšic, ktorý vznik špecializovaných inštitúcií na boj s korupciou a organizovaným zločinom inicioval . Lipšic včera dokonca vyzval premiéra Fica, aby zvážil ďalšie pôsobenie Harabina vo vláde. "Nepamätám si, že by niekto na vlády predložil taký zmätočný a hlúpy materiál. Ak je nekompetentný minister spravodlivosti, jeho pôsobenie pre spoločnosť je nebezpečné," vysvetlil exminister a poslanec KDH.
Harabin konštatoval, že by bolo "krásne", keby bol odvolaný za plnenie programového vyhlásenia vlády. "Čudoval by som sa, keby sa niekto vážne zaoberal jeho vyjadreniami (Lipšica - pozn. red.), veď to už je ako humorista na Silvestra." Annamária Dömeová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:09