Podľa matematika Richarda Kollára sú v súvislosti s príchodom omikronu do Európy možné viaceré scenáre.Archív HN/Peter Mayer
StoryEditor

Matematik Kollár: Nemocnice budú plné ešte mesiac. Vrchol tretej vlny sa blíži, ale omikron to môže zvrátiť

06.12.2021, 12:02
Pravdepodobnosť príchodu nového variantu sa rovná jednej. Dokonca je možné, že tu už je, len sekvenácia trvá pridlho, tvrdí v rozhovore pre HN matematik Richard Kollár.

Vo svete sa šíri nový variant koronavírusu omikron. Len predminulý týždeň o ňom prenikli do médií prvé informácie a dnes je hlavnou hrozbou. Prekvapila vás rýchlosť, akou sa šíri aj akou sa pred ním krajiny uzatvárajú?
Toto sú dve rôzne veci. Jednou z nich je miera šírenia nového variantu, ktorá je mierne prekvapujúca a určite sa nečakala. Už delta bola veľmi infekčným variantom, ktorý sa rýchlo šíril v porovnaní s inými vírusovými ochoreniami. Preto je postup omikronu trošku prekvapením – a to aj pre matematikov, hoci pre nás nie až takým veľkým. Existuje dokonca možnosť, že ani toto ešte nemusí byť ten najrýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu, ktorý uvidíme. Na druhej strane to, ako reagujú krajiny, rozhodne prekvapivé nie je, lebo vieme, aké veľké problémy spôsobili predchádzajúce varianty. Jednak alfa a potom aj delta. S omikronom je tiež spojená pomerne veľká neistota.

V čom táto neistota spočíva?
V tom, že má veľa mutácií, ktoré sa navyše nachádzajú na miestach spojených s rizikovými faktormi. Tie znamenajú horšie vlastnosti vírusu, predovšetkým vzhľadom na to, ako môže prenikať do ľudského tela a čo dokáže spôsobovať. Avšak treba zdôrazniť jednu vec. Napriek všetkým týmto veciam ešte nie je vôbec jasné, či omikron bude väčším alebo menším nebezpečenstvom než delta. Bohužiaľ, toto sa zatiaľ nevie. Neexistuje na to dosť dát, lebo od jeho objavenia uplynul veľmi krátky čas. My by sme potrebovali vedieť hlavne to, aké zdravotné komplikácie spôsobuje. Zatiaľ to vyzerá tak, že má miernejšie priebehy ochorenia než predchádzajúce varianty. Avšak toto ešte nie je potvrdené a určité riziko tu stále je.

Ak by sa potvrdilo, že omikron má miernejší priebeh a je infekčnejší než delta, ktorú tak môže vytlačiť, bol by to prísľub, že pandémia sa blíži ku koncu?
Je to možné. Vlastne všetky scenáre sú momentálne možné. Dokonca aj to, že príde ešte infekčnejší variant, ktorý bude mať miernejší priebeh. Mimochodom, na úplnom začiatku pandémie mnohí vedci považovali za jedno z východísk, že časom príde práve k takejto mutácii. Lenže my si musíme uvedomiť jednu vec. Áno, omikron je variant, ktorý pravdepodobne vytlačí deltu. Aspoň tie dáta zatiaľ tak vyzerajú, aj keď ani toto nie je úplne jednoznačné, lebo južné oblasti afrického kontinentu mali veľmi nízku incidenciu, čo znamená, že tam bol malý počet prípadov. Avšak to, ako sa presadí povedzme u nás, kde máme obrovské množstvo prípadov, sme skoro na vrchole pandemickej vlny a s deltou budeme musieť veľmi ťažko bojovať, zatiaľ vôbec nie je jasné.

Kde vidíte najväčšie rozdiely medzi nami a Afrikou?

U nás sú iné klimatické podmienky, zaočkovanosť, vyťaženosť nemocníc aj ďalšie veci. Pravidlá hry sú tu skrátka nastavené trošku inak. Predpokladá sa však, že aj u nás vytlačí deltu. Zároveň sa však treba zamyslieť nad tým, čo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:46