StoryEditor

Krajské úrady tento rok končia

14.07.2006, 00:00
Krajské úrady a krajské školské úrady by mohli zaniknúť už k 1. januáru budúceho roka. Predseda vlády Robert Fico hovorí o presune ich kompetencií na VÚC. Vláda tak chce naplniť sľuby o zoštíhlení štátnej správy a šetrení verejných výdavkov.

Krajské úrady a krajské školské úrady by mohli zaniknúť už k 1. januáru budúceho roka. Krajské úrady napríklad slúži ako odvolací orgán pri priestupkoch, zabezpečujú krízové riadenie pri živelných katastrofách. Predseda vlády Robert Fico hovorí o presune ich kompetencií na VÚC. Vláda tak chce naplniť sľuby o zoštíhlení štátnej správy a šetrení verejných výdavkov. Koľko presne štát ušetrí, v tejto chvíli Fico nevie -- vyčísľujú to experti a čísla sa verejnosť dozvie pri tvorbe štátneho rozpočtu. "Samozrejme, že časť zdrojov, ktoré budú získané zo zrušenia všeobecnej a špecializovanej štátnej správy, musia byť použité na krytie právomocí, ktoré VÚC prevezmú," priznáva premiér.
Krajské samosprávy sa novým kompetenciám nebránia. "Peniaze sú veľmi dôležité, ale najdôležitejšia bude kooperácia medzi krajmi a vládou," hovorí predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš (Smer-SD). Andrej Salner z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť upozorňuje na riziká. Krajské školské úrady majú aj povinnosť doplniť sieť škôl, pokiaľ to nie je schopná urobiť obec alebo mesto. "Neviem si predstaviť, ako by chcel štát donútiť samosprávu, aby prevzala takúto povinnosť."
Zrušenie krajských úradov zrejme privítajú prednostovia obvodných úradov -- ak dostanú späť svoje rozhodovacie kompetencie. Po reforme verejnej správy totiž stratili právnu subjektivitu. "So všetkými ekonomickými, ale aj personálnymi otázkami musíme cestovať na kraj. Sme tam aj niekoľkokrát za týždeň," hovorí prednosta jedného z obvodných úradov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:38