StoryEditor

Čarnogurský sa vrátil

16.10.2006, 00:00
Po šiestich rokoch sa na čelo KDH vracia jedna z najvýraznejších osobností hnutia - jej zakladateľ Ján Čarnogurský. Spolu s exposlancom Muranským ho Rada KDH zvolila do predsedníctva kresťanských demokratov.

Po šiestich rokoch sa na čelo KDH vracia jedna z najvýraznejších osobností hnutia - jej zakladateľ a bývalý predseda Ján Čarnogurský. Spolu s exposlancom Petrom Muranským ho v sobotu Rada KDH zvolila do predsedníctva kresťanských demokratov. "Každý, koho politika zaujíma, sa snaží dostať k jadru rozhodovania, a tým je práve predsedníctvo," vyhlásil pre HN. Čarnogurský opustil post predsedu KDH ešte v roku 2000. S vedením strany ho v minulosti rozdeľoval napríklad názor na vstup Slovenska do NATO.
Návrat veľkej autority
Líder KDH Pavol Hrušovský označil zvolenie Čarnogurského s Muranským za najdôležitejší výsledok víkendovej rady hnutia. Analytici tvrdia, že Čarnogurského návrat môže prispieť k stabilizácii KDH. "Má v hnutí veľkú autoritu," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. Pripomína, že Čarnogurský mal v minulosti názorovo bližšie k skupine okolo Vladimíra Palka, ktorý po voľbách spolu s Danielom Lipšicom, Františkom Mikloškom a Rudolfom Bauerom sami opustili predsedníctvo KDH. Palko a spol. totiž nesúhlasili s prípadným vstupom KDH do vlády so Smerom. "Čarnogurský môže túto skupinu, takpovediac, vrátiť do hry," tvrdí Mesežnikov.
Zvedavý Lipšic
"Vždy bol človekom princípov a napriek tomu, že som s ním v mnohých veciach nesúhlasil, je to osobnosť, ktorá má pozíciu štátnika," hovorí o Čarnogurskom Lipšic. Očakáva, že v predsedníctve bude prínosom. "Sám som zvedavý na jeho názory na ďalšie smerovanie KDH. Neočakávam, že budú rovnaké ako mám ja, že KDH treba otvoriť, ale Ján Čarnogurský vždy bol a je dôstojný súper." Lipšic potvrdil, že aj po sobotňajšom zasadnutí Rady KDH medzi sebou súťažia dve koncepcie ďalšieho smerovania strany.
Predseda? Zatiaľ nie
Ambíciu kandidovať na predsedu či podpredsedu KDH Čarnogurský nemá. Zatiaľ chce len využiť svoje skúsenosti na to, aby KDH dokázalo "ešte lepšie ako doteraz identifikovať, prezentovať a presadzovať potreby ľudí, spoločnosti a štátu. Jednoducho, aby z KDH vyžarovala sila, pretože tá v politike rozhoduje". Zároveň pripustil, že chce pomôcť aj k odstráneniu vnútorných problémov v KDH. "Chcel by som prispieť k tomu, aby sa určité rozdielnosti vnútorných pohľadov v KDH zmierňovali." Ako? Obe krídla by podľa neho mali byť zainteresované na vypracúvaní stanovísk strany a sformulovaní stratégie opozičnej politiky hnutia.

Ján Čarnogurský
- Po novembri 1989 bol podpredsedom federálnej vlády, neskôr slovenským premiérom.
- Zakladal KDH a do roku 2000 bol jeho predsedom.
- Po voľbách v roku 1998 zastával funkciu ministra spravodlivosti .
- V roku 2000 odstúpil z postu predsedu KDH a založil si vlastnú advokátsku kanceláriu.
- Do rozporu s KDH sa dostal v roku 2003, keď "rozbehol" petíciu, ktorá požadovala referendum o vstupe Slovenska do NATO
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 07:21