TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico sa vyhráža zvolaním veľkého protestu počas lockdownu, hovorí aj o generálnom štrajku

01.12.2021, 13:11
Autor:
jfjf
Opozičný politik Robert Fico podmieňuje protest tým, či v parlamente prejde návrh Smeru na rokovanie o zvyšovaní cien energií.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico uvažuje o zvolaní veľkého protivládneho protestu ešte pred vianočnými sviatkami. Oznámil to prostredníctvom videa, ktoré bolo dnes zverejnené na sociálnej sieti.

Protesty by podľa neho pripadali do úvahy v prípade, ak neprejde návrh Smeru na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze týkajúcej sa zvyšovania cien energií.

Expremiér by tak do ulíc zvolal davy svojich podporovateľov v čase, keď sa na Slovensku rapídne šíri vysoko nákazlivý delta variant koronavírusu. Nemocnice sú s takmer 3 400 pacientmi s covidom na hranici svojich kapacít a denne nákaze podliehajú desiatky ľudí.

Ceny energií rastú

"Bez ohľadu na to, či je alebo nie je lockdown, nezostáva nám nič iné, ako uvažovať o zvolaní veľkého protivládneho protestu proti zdražovaniu," povedal Fico vo videu. K účasti na protestoch proti vláde tiež povzbudil aj odborárov.

V statuse k videu spomenul okrem "veľkého protestu" aj podporu generálneho štrajku. V samotnom videu ozrejmil, že štrajk je organizačne komplikovaná záležitosť, ktorá patrí do výlučnej kompetencie odborov.

V tomto bode vyjadril odborárom plnú podporu. Po generálnom štrajku dlhodobo volajú taktiež napríklad aj odídenci z ĽSNS Milan Mazurek a Milan Uhrík (Republika).

Fico tiež zdôraznil, že vláda sa podľa jeho názoru zaoberá len svojimi vlastným prežitím a ignoruje najväčšie výzvy, ktoré pred občanmi stoja. 

Líder Smeru zároveň vymenoval viacero opatrení, ktorými je možné so zdražovaním bojovať. Ide o znižovanie DPH v oblasti energií, plynové vratky či o zastropovanie cien niektorých základných potravín.

Opozičná strana by podľa Fica chcela peniaze na pomoc občanom získať napríklad prostredníctvom bankového odvodu. "Ten by mohol priniesť 300 miliónov do štátnej pokladnice," tvrdí opozičný poslanec. 

Opäť spomenul aj návrh na 500-eurové poukazy, prostredníctvom ktorých chce vláda motivovať dôchodcov k očkovaniu. Fico spolu s Petrom Pellegrinim (Hlas) takúto formu motivácie odmietli a navrhli peniaze seniorom vyplácať priamo na účet.

Motivácia k očkovaniu

Vládny kabinet medzičasom poukazy určené pre seniorov nad 60 rokov odobril. V prípade, ak návrh prejde aj parlamentom, seniori by peniaze v priebehu budúceho roka mohli využívať v oblasti služieb a stravovania.

Podľa ministra financií Igora Matoviča ide nielen o motiváciu dôchodcov k očkovaniu, ale aj o kompenzáciu výpadkov tržieb, ktoré spôsobil lockdown.

Matovič zároveň odmieta aj znižovanie DPH na ceny energií. Podľa neho by žiadny politik nemal odvahu daň následne zvýšiť. Išlo by tak o trvalé opatrenie, tvrdí minister. Spolu s tým vyzval všetkých, ktorí by takéto opatrenie zaviesť chceli, aby prišli aj s návrhom, ktorý bude straty kompenzovať.

Už začiatkom novembra pritom vláda hovorila o tom, že chce ceny energií dostať na úroveň z roku 2020. Koalícia sa dohodla na použití 400 miliónov eur, ktoré majú byť určené na sploštenie nárastu cien.

Predseda finančného parlamentného výboru Marián Viskupič (SaS) v tom čase hovoril o viacerých opatreniach, s ktorými sa chystá v tomto smere koalícia vyjsť.

Medzi ne patrí napríklad návrh na neplatenie do Národného jadrového fondu najbližšie dva roky, šetrenie na samotnej tarife prevádzkového systému či posunutie platieb za solárne elektrárne.

01 - Modified: 2021-10-02 12:01:40 - Feat.: 0 - Title: Vláda chce dostať ceny energií na úroveň roku 2020. Vyčlenila na to 400 miliónov, tvrdí Viskupič 02 - Modified: 2021-11-29 12:35:24 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini a Fico odmietajú 500-eurové poukazy. Seniorom by chceli vyplácať peniaze priamo na účet
01 - Modified: 2024-03-13 11:35:24 - Feat.: - Title: Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni 02 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 03 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 04 - Modified: 2024-02-23 14:33:06 - Feat.: - Title: Energetický účet Slovenska za dva roky vojny na Ukrajine: stratili sme miliardy a zdražel nám aj benzín 05 - Modified: 2024-02-15 13:05:40 - Feat.: - Title: Skokový pokles inflácie: Komu ďakovať za spomalenie zdražovania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:12