StoryEditor

Gröhling: Sme unikát, keď vyzývame na zatváranie škôl. Nefungovalo to nikde vo svete

01.12.2021, 09:39
Autor:
redredTASRTASR
Minister zdravotníctva Branislav Gröhling trvá na tom, aby boli školy zatvárané len v prípade zlej situácie.

Ak je škola na tom naozaj zle, nech ju regionálny úrad verejného zdravotníctva zatvorí na určitý čas. Ale nech nezatvára "na neurčito" každú jednu školu bez rozdielu, aj tie, ktoré fungujú dobre a majú len minimum tried v karanténe.

Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). "Ak je v škole zlá situácia, RÚVZ ju môže zatvoriť. To má svoju logiku. Aktuálne sa však deje opačný extrém. RÚVZ zatvárajú všetky školy v okrese. Bez ohľadu na to, či je v škole dobrá alebo zlá situácia," povedal minister školstva.

Poukázal na to, že čítal správy od riaditeľov, ktorí mali zatvorenú len jednu, dve, alebo dokonca žiadnu triedu a teraz sú zatvorení aj tak. Ako tvrdí, zatvorili sa tak všetky školy v okrese bez rozdielu a nie na dva týždne, ale "na neurčito".

Plošné zatváranie škôl nefunguje

"Vieme, že plošné zatvorenie škôl nefungovalo na Slovensku, v zahraničí a je proti nemu aj Svetová zdravotnícka organizácia," uviedol šéf rezortu školstva.

Gröhling tvrdí, že prakticky nikde v Európe politici nevyzývajú na plošné zatvorenie škôl. "Západná Európa, Česko, Poľsko, Maďarsko aj Rakúsko sa vyhýbajú plošnému zatvoreniu škôl. Aj v zlej situácii bránia tomu, aby deti od rána do večera sedeli za počítačom, ktorí si striedajú so súrodencami, a učitelia učili cez obrazovku, SMS či pracovné listy a popritom mali doma ďalšie deti na online výučbe. Mnohí rodičia paralelne preberali rolu učiteľa, IT špecialistu, vychovávateľky a podobne," vysvetlil.

Ako doplnil, pre dobro žiakov aj celej spoločnosti je dôležité, aby sa v čo najväčšej miere zachovalo prezenčné vzdelávanie.

Šéf retortu školstva uviedol, že minulý týždeň bolo pozitívnych 1,7 percenta detí a žiakov v školách a 80 percent žiakov sa vzdelávalo prezenčne.

Ako ďalej tvrdí, dve tretiny z nahlásených škôl nemali zatvorenú ani jednu triedu a teraz sa aj tieto školy zatvárajú. Gröhling tvrdí, že pozastavili mimoškolskú činnosť, aby sa deti čo najmenej premiešavali.

Podľa Gröhlinga pandémiu môžu riešiť práve dospelí tým, že sa zaočkujú. "Neurobme už druhý rok to isté. Ako spoločnosť sme sa zaviazali školy nezatvárať a nemali by sme na tento cieľ zabudnúť. Ak je konkrétna škola na tom naozaj zle, nech ju RÚVZ zatvorí na určitý čas. Ale nech nezatvára 'na neurčito' každú jednu školu bez rozdielu, aj tie, ktoré fungujú dobre a majú len minimum tried v karanténe," uzavrel.

Trvá na prezenčnej výučbe

Počas rokovania vlády v stredu prvého decembra sa minister vyjadril aj na margo výziev a avizovaných protestov zo strany študentov. "Príde mi veľmi zvláštne, keď študenti vyzývajú na to, že nemajú chodiť do školy," povedal Gröhling.

Dodal, že cieľom nie je to, aby študenti nechodili do školy. To podľa neho pandémiu nevyrieši. Tvrdí, že cieľom je, aby sme sa dali zaočkovať. "Sme unikát, keď vyzývame na zatvorené školy," doplnil.

Minister Gröhling sa tak opätovne stavia proti hlasom volajúcim po plošnom zatváraní škôl. Potvrdil, že do Vianoc chce pre deti zabezpečiť prezenčnú výučbu. Poukázal pritom na čísla, ktoré potvrdzujú, že školy nie sú ohniskami nákazy.

Nesúhlasí ani s tvrdením, že otvorené školy ohrozujú bezpečnosť a zdravie ich zamestnancov. "Taktiež si musíme uvedomiť, že ak rodič musí ísť do práce, je absolútne riziko, aby sme deti nechávali u starých rodičov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou z pohľadu úmrtí na ochorenie COVID-19,“ vyjadril sa pred časom minister.

K plošnému zatvárania škôl pristúpili viaceré Regionálne úrady verejného zdravotníctva naprieč celým Slovenskom. Školy sa tak podľa Úradu verejného zdravotníctva zatvárali v Rožňave, Vranove nad Topľou, Lučenci, Dolnom Kubíne a Banskej Bystrici.

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú pri plošnom zatváraní škôl vo svojich územných obvodoch plnú podporu hlavného hygienika," zdôraznila v tejto súvislosti hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Dištančná forma vzdelávania ako dôležitý nástroj

V reakcii na slová ministra Gröhlinga hlavný hygienik Ján Mikas zdôrazňuje, v situácii, keď kolabuje zdravotníctvo, je prechod na dištančnú formu vzdelávania veľmi dôležitým nástrojom.

"Na tomto sa zhodujú epidemiológovia i ďalší odborníci v medicíne aj verejnom zdravotníctve – vrátane odborného konzília," prízvukuje Mikas. 

Hlavný hygienik dodáva, že Gröhlingovej snahe o udržanie prezenčného vzdelávania na Slovensku čo najdlhšie rozumie. Doplnil však, že deti zohrávajú významnú úlohu v mechanizme prenosu ochorenia na členov spoločnej domácnosti.

"Pri viac ako 3400 hospitalizovaných pacientoch preto musíme využiť každý dostupný a efektívny mechanizmus, aby sme šírenie ochorenia spomalili. A to okamžite," zdôrazňuje Mikas. 

Ďalej vysvetlil, že regionálne úrady, ktoré o zatváraní škôl rozhodujú, to nerobia "len tak od boku". Upozorňuje, že ide o odborníkov z oblasti medicíny a verejného zdravotníctva, ktorí sa pri svojich rozhodnutiach riadia komplexným spektrom informácií.

01 - Modified: 2020-08-31 08:39:06 - Feat.: 0 - Title: Gröhling pre HN: Verím, že rúška po dvoch týždňoch nebudú povinné. Nehrozí ani plošné zatváranie škôl 02 - Modified: 2021-06-02 16:14:13 - Feat.: 0 - Title: Gröhling: Plošné zatváranie škôl v prípade tretej vlny sa neočakáva 03 - Modified: 2021-09-05 10:55:22 - Feat.: 0 - Title: Gröhling vylúčil zatváranie škôl: Máme nastavené pravidlá tak, aby sme ich nemuseli zatvárať 04 - Modified: 2021-11-29 17:03:37 - Feat.: 0 - Title: Koalícia bude riešiť Matovičove poukazy aj zatváranie škôl. SaS s návrhmi nesúhlasí
01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-03-20 10:50:40 - Feat.: - Title: Obnovenie ÚŠP bude požiadavkou pri vstupe do koalície, odkazuje Gröhling 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:23