StoryEditor

Kollár si dal podmienku, kedy podporí Lengvarského reformu. Žiadnu nemocnicu nezrušíme, reaguje rezort

30.11.2021, 15:53
Autor:
DJDJredred
Iniciatíva Memorandum za lepšie zdravotníctvo zverejnila svoje požiadavky, žiada najprv reformu ambulantného sektora.

K reforme nemocníc nemôže dôjsť bez toho, aby sa nezreformoval najprv ambulantný sektor. To dnes vyhlásil predseda národnej rady Boris Kollár a zástupcovia iniciatívy Memorandum za lepšie zdravotníctvo. Zdôraznili tiež, že k tomu, aby bola reforma dobrá, je potrebné viesť dialóg.

Boris Kollár hovoril o tom, že dobrá zdravotná reforma je nevyhnutná a je veľmi potrebné, aby bola schválená. "Musíme ju spraviť tak, aby slúžila ľuďom v regiónoch, aby zabezpečila zdravotnú starostlivosť všetkým ľuďom a aby bola dostupná pre všetkých," povedal Kollár. Dodal tiež, že ak budú zapracované požiadavky regiónov, ktorú sú zahrnuté v memorande, hnutie Sme rodina podporí reformu nemocníc.

Nemôžeme zrušiť tisíce lôžok

Predseda Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský rozprával o tom, že máme momentálne v nemocniciach veľmi málo lôžok. Je to spôsobené pandémiou koronavírusu. Vyzval poslancov, aby zastavili zákon, ktorý chce zrušiť až 11-tisíc nemocničných lôžok.

"Táto reforma nehovorí nič o tom, ako sa postaráme o pacientov z týchto 11-tisíc lôžok. Nemôžeme vysvetľovať pacientom, prečo nemajú lôžko, my pacientom musíme zabezpečiť starostlivosť," tvrdil Visolajský, ktorý povedal, že je potrebné viesť dialóg, no zatiaľ je to podľa neho jednostranné.

Zároveň poďakoval Borisovi Kollárovi a hnutiu Sme rodina za to, že prijali zástupcov ich iniciatívy. "Chceme, aby boli vypočuté naše obavy z tejto reformy. Reforma ministra Lengvarského zhorší našu starostlivosť o pacientov," povedal tiež.

Nič sa rušiť nebude, znie z ministerstva

Na vyjadrenie predsedu parlamentu reagovalo ministerstvo zdravotníctva. "Súčasťou legislatívneho návrhu je aj spomínaná reforma ambulantného sektora, ktorý plánuje zaviesť nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast, s cieľom zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov."

"Zdôrazňujeme, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života," napísalo ministerstvo.

​Predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková v reakcii na Kollára a iniciatívu povedala, že "nie je pravda, že tento zákon obsahuje rušenie 11-tisíc lôžok, tento zákon znamená garanciu zachovania minimálneho počtu lôžok a prikazuje poisťovniam, aby oddelenia a nemocnice, ktoré splnia nejakú kvalitu, museli tie poisťovne zazmluvniť." 

Dodala tiež, že optimalizácia nemocníc garantuje financie na vznik nových ambulancií. "Všetko, čo zaznelo v požiadavkách iniciatívy je splniteľné, výnimkou je jedine prvý bod," povedala Cigániková. Podľa nej nemôžu vzniknúť nové ambulancie bez toho, aby do nich neboli uvoľnení lekári z nemocníc.

Memorandum za lepšie zdravotníctvo:

  • Bude garantované, že k reálnej reprofilizácii a prípadnému rušeniu akútnych lôžok nedôjde predtým, než dôjde k riadenému procesu zvyšovania kapacít ambulantnej sféry s viditeľnými a merateľnými výstupmi na jeho konci. K realizácii optimalizácie nemocničnej siete teda smie dochádzať iba paralelne s revitalizáciou ambulantnej sféry tak, aby s prijatými zmenami dochádzalo k zvýšeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti.
  • Do 60 dní vznikne zásobník legislatívnych zmien vo forme návrhov vyhlášok a zjednodušenia zákonov v oblasti vzdelávania, administratívnej záťaže a cenníkov, ktoré prinesú v ambulantnej oblasti rýchle riešenia. Pokiaľ ide o zníženie administratívnej záťaže lekárov prvého kontaktu a lekárov špeciálnej ambulantnej starostlivosti, žiadame jej zníženie minimálne o 80 percent.
  • Do 12 mesiacov vznikne kompletný návrh zmien, ktoré sú nutné pre revitalizáciu ambulantnej starostlivosti. Do 24 mesiacov bude hotový kompletný návrh legislatívnych úprav, ktorú sú nutné na revitalizáciu ambulantnej starostlivosti.
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky predloží na odbornú diskusiu presnú analýzu potrieb jednotlivých ambulancií (všeobecných, ako aj špecialistov) v rámci krajov, ale až na úroveň okresov. Odborná verejnosť aj občania chcú poznať štruktúru ambulantnej siete až na úroveň svojho obydlia.
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci s Vyššími územnými celkami predloží presný plán, ako podporiť vznik nových (chýbajúcich) ambulancií. Žiadame plán nie na úrovni teoretického modelu, ale vo forme odskúšaných pilotov a fungujúcich schém.
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v rámci plánu revitalizácie ambulantnej starostlivosti (bod č. 4) kompletne prehodnotí cenník výkonov v ambulantnej sfére vrátane prežitého princípu tzv. kapitácie.
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v rámci plánu revitalizácie ambulantnej starostlivosti (bod č. 4) kompletne prehodnotí kompetencie jednotlivých lekárov prvého kontaktu.
  • Žiadame obnoviť vzdelávanie v ambulanciách prvého kontaktu a špeciálnej ambulantnej starostlivosti s adekvátnym odmeňovaním lekárov, ktorí toto vzdelávanie vykonávajú.
  • Žiadame reformu zoznamu kategorizovaných liekov ŠZM a zdravotníckych pomôcok, jeho preskripčné a indikačné obmedzenia tak, aby kvôli receptom nemusel pacient putovať po ambulanciách.
  •  Žiadame vypracovať plán realizácie organizovaného prísunu a vzdelávania lekárov z tretích krajín tak, aby spĺňali nároky pre výkon kvalitnej lekárskej starostlivosti u nás. Zároveň žiadame podporiť lekárske fakulty a ich potreby tak, aby sme u nás vzdelávali viac lekárov a lekárov, a vytvorme motivačný systém, ktorý ich motivuje zostať pracovať v regiónoch a neodchádzať do zahraničia.

01 - Modified: 2020-10-15 11:51:02 - Feat.: 0 - Title: Reforma nemocníc sa pol roka pred voľbami stala politickým nástrojom 02 - Modified: 2021-11-11 18:32:43 - Feat.: 0 - Title: Reforma nemocníc je o krok bližšie k schváleniu. Poslanci ju posunuli do druhého čítania 03 - Modified: 2021-11-13 11:05:18 - Feat.: 0 - Title: Kollár: Reformu podporíme, ak budú zapracované pripomienky nemocníc
01 - Modified: 2024-04-22 14:20:12 - Feat.: - Title: Šéfom lekárskych odborárov zostáva Visolajský 02 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 04 - Modified: 2024-02-08 07:45:38 - Feat.: - Title: Lekárski odborári požiadali premiéra o stretnutie k memorandu, viaceré body stále nie sú splnené 05 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:32