StoryEditor

Rodáci veria svojej Hedvige

03.05.2007, 00:00
Bydlisko Hedvigy Malinovej Horné Mýto včera opäť zažilo nápor novinárov. Ako HN včera informovali, študentku maďarskej národnosti zrejme čaká v najbližších dňoch obvinenie z krivej výpovede.

Polícia aj prokuratúra trvajú na tom, že Hedviga si národnostne motivovaný útok z augusta minulého roku vymyslela. Ak sa podarí tento fakt preukázať, súd môže Hedvige vymerať až päťročné väzenie.
Koniec pokojného obdobia
V krčme neďaleko domu Malinovcov oddychuje niekoľko štamgastov. Po hlavnej ulici rýchlo kráča Hedvigina mama, pozerá pred seba - snaží sa nevnímať televízneho reportéra. Ten ju chce osloviť s otázkou, ako vníma ďalší vývoj kauzy. Pani Malinová však o prípade hovoriť nechce. Ľutuje, že skončilo pokojné obdobie - od januára, kedy právny zástupca Roman Kvasnica podal sťažnosť na Ústavný súd, totiž záujem médií o Hedvigu upadol. "Dcéra nie je doma a dnes ani nebude," odmieta snahu o krátky rozhovor. Mala by sa údajne zdržiavať v Dunajskej Strede, kde žije s priateľom. "Obráťte sa na nášho právneho zástupcu." Malinovej advokát je však tiež skúpy na slovo. "Zatiaľ nám nebolo doručené žiadne obvinenie." Viac povedať nechce.
"Stojíme pri nej"
Hedvigina mama nás napokon z kancelárie obecného úradu, kde pracuje, nevyhodí. Niekoľkokrát akoby chcela prehovoriť, ale napokon vetu prehltne. Viditeľne v nej hrajú emócie. Život rodiny v Hornom Mýte kauza údajne nepoznačila. "Nič veľké sa tu nezmenilo, nič sa nedeje." Prečo ste sa rozhodli obrátiť na Ústavný súd, nechceli ste, aby sa na kauzu čo najrýchlejšie zabudlo? "Veď má pravdu, čo to neviete pochopiť?" O sťažnosti na Ústavný súd podľa nej napokon rozhodla rodinná rada. "Je mladá, za pravdu treba bojovať. My stojíme pri nej." Rovnakú odpoveď dostaneme aj na otázku, ako zvláda situáciu, a či jej pomáhajú spolužiaci: "Je dosť silná." Spor je podľa nej spolitizovaný a na Slovensku sa nevyrieši - predpokladá, že dôjde aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.
Asi bude učiť
Hedviga podľa matky venuje väčšinu pozornosti škole, kde študuje hungaristiku a nemčinu. Čo bude robiť po škole? "Asi učiť."
Miestni obyvatelia rodine veria. "Deväťdesiat percent miestnych stojí za Hedvigou," tvrdí učiteľka materskej školy Kinga Horváthová. "Veríme jej." Skupinka žien na bicykloch súhlasí. "Ľudia to neriešia, v dedine je pokoj," hovorí dôchodca Ján Rósza. "Viete, sú tu aj Maďari, aj Slováci a Česi, ale žiadne problémy tu nie sú." Nič sa nezmenilo, súhlasia viacerí okoloidúci.
Ani na škole už známe meno veľmi nerezonuje. "Tá záležitosť už pre nás zapadla prachom," hovorí prodekanka Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína filozofa Eva Fandelová. Väčšina oslovených študentov pozná meno Hedvigy len z médií, mladý pedagóg z fakulty európskych štúdií otázky o študentke zdvorilo odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 13:39