StoryEditor

Bodka za vraždou medičky Cervanovej

29.11.2006, 23:00
Vražda medičky Ľudmily Cervanovej zamestnáva súdy aj po tridsiatich rokoch. Už v pondelok by však mal Najvyšší súd vyniesť v tejto kauze definitívny verdikt. Ako skončí prípad možností je viac.

Vražda medičky Ľudmily Cervanovej zamestnáva súdy aj po tridsiatich rokoch. Už v pondelok by však mal Najvyšší súd vyniesť v tejto kauze definitívny verdikt. Možností je viac - potvrdenie odsudzujúceho rozsudku bratislavského krajského súdu, vrátenie kauzy na opätovné posúdenie či oslobodenie pätice Nitranov, ktorí údajne mali 20-ročnú študentku znásilniť a následne zavraždiť.
Na včerajšie pojednávanie prišli len Milan Andrášik a Stanislav Dúbravický. Obaja trvajú na svojej nevine. Vystúpenie pred senátom Najvyššieho súdu niesli ťažko - Andrášik hovoril takmer šeptom a neskôr musel pre nevoľnosť odísť z pojednávacej miestnosti. Emotívny bol aj prejav Dúbravického. Počas reči výrazne gestikuloval a zvyšoval hlas. Zdôraznil, že táto kauza veľmi výrazne poznačila jeho život a pôvodne ho súd odsúdil na 18-ročné väzenie. "Už neviem, čo mám robiť. Mám sa obesiť? Obesím sa," povedal vo svojej reči.
Posolstvo z Levoče
Niekoľkohodinovú reč predniesol aj advokát dvoch obžalovaných Alan Böhm. Upozornil, že mnohé výpovede si navzájom protirečia. Svedkovia aj obžalovaní boli podľa neho hrozbami prinútení, aby vypovedali tak, ako to vyhovovalo vtedajším vyšetrovateľom. Obžalovaní sa v tom čase podľa Böhma priznali v strachu pred trestom smrti, ktorý im vtedy hrozil.
Advokát upozornil aj na množstvo dôkazov, ktoré sú dnes v archíve ministerstva vnútra v Levoči. Malo by ísť o výpovede študentov, ktorí boli v osudný deň na diskotéke v Mlynskej doline a videli Cervanovú. Dve svedkyne mali podľa týchto materiálov krátko po vražde vypovedať, že mladú ženu videli nastupovať do svetlého Volkswagena, v ktorom sedeli muži tmavej pleti. "Dôkazy svedčia jednoznačne o tom, že v roku 1976 nebol ani jeden z obžalovaných spomenutý ako účastník diskotéky," zdôraznil Böhm. Obhajoba pred časom žiadala, aby súd vypočul opätovne všetkých svedkov, ktorých výpovede sú v levočskom archíve. Ten to však odmietol.
Obete režimu?
Andrášikov advokát Martin Kanás upozornil, že obžalovaní v čase, keď mali v dome na Varínskej opakovane znásilniť Cervanovú, tam už dva mesiace nebývali. Je preto podľa neho veľmi nepravdepodobné, že by sa vôbec nepozorovane dostali do domu. Nesedia podľa neho ani okolnosti vraždy tak, ako sú opísané v obžalobe. Podľa posudku, ktorý si dali urobiť obžalovaní, mala žena, ktorej telo sa našlo v potoku Čierna voda, približne 40 rokov a nebola znásilnená. Obhajoba tvrdí, že jej klienti sa stali obeťami minulého režimu a zmanipulovaného vyšetrovania. "Dúfam, že verdikt súdu bude spravodlivý," vyhlásil Böhm.
Matka zavraždenej študentky na včerajšom pojednávaní nebola. Nedávno sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva, kde namieta porušenie práva na vedenie rodinného a súkromného života, práva na život svojej dcéry, ako aj práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. Na Ústavný súd sa pred časom obrátili aj obžalovaní. Ten im za prieťahy v konaní priznal odškodné 2,3 milióna korún.

Vývoj kauzy
9. júla 1976
- Ľudmila Cervanová mala byť unesená z autobusovej zastávky v Mlynskej doline.
14. júla 1976 - Našli mŕtvolu 20-ročnej študentky Lekárskej fakulty UK v Bratislave.
1982 - Odsúdili siedmich mužov na tresty od 4 do 24 rokov.
jar 1990 - Po zmene režimu Najvyšší súd ČSFR rozsudok zrušil a odsúdení sa dostali na slobodu.
október 1990 - Obnovili proces.
december 2003 - Ústavný súd SR priznal obvineným odškodné 2,3 milióna Sk za prieťahy v súdnom konaní.
20. januára 2004 - Súd opäť uznal vinu Nitranov, všetci sa odvolali na Najvyšší súd.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:51