StoryEditor

Kubiš: Chcú nás poškodiť

Proti Slovensku sa rozbehla diskreditačná kampaň, ktorá sa bude podľa signálov zo zahraničia stupňovať. Vyhlásil to o napätí medzi Slovenskom a Maďarskom minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Viní z toho predstaviteľov SMK.

Proti Slovensku sa rozbehla diskreditačná kampaň, ktorá sa bude podľa signálov zo zahraničia stupňovať. Vyhlásil to o napätí medzi Slovenskom a Maďarskom minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Viní z toho predstaviteľov SMK. "Nemôžem si nevšimnúť, že sa na takýchto prípravách a konzultáciách podieľajú. Predstavitelia SMK sú každý deň v Budapešti." Minister zlyhal ako kariérny diplomat, mal by dokázať, čo tvrdí - reaguje šéf SMK Béla Bugár. "Ja som tam bol za posledný mesiac dvakrát. Stačilo by, keby si zistil, kedy sme prešli hranice."
Líder maďarskej koalície odmieta tvrdenia, že robia diskreditačnú kampaň proti Slovensku. "Chceme len, aby sa riešili nepokoje, a najmä, aby sa eliminovali fyzické útoky na občanov maďarskej národnosti." Slovenskej vláde pritom dali dvojtýždňové ultimátum, aby zastavila pritomaďarské nálady. "Dávajú nám určité ultimáta. Neviem prečo, neviem k čomu, jednoducho tomu nerozumiem. Je to evidentná snaha o eskaláciu a internalizáciu problému," tvrdí zas Kubiš. Pripomína, že vláda sa extrémistickými incidentmi zaoberá, a to nielen v deklaratívnej, ale aj konkrétnej podobe. Dôkazom sú podľa neho aktivity ministerstva vnútra a polície. Minister potvrdil, že vyzval maďarskú stranu, aby spolu rokovali. V spolupráci so slovenským veľvyslancom v Budapešti Jurajom Migašom si situáciu objasňujú s vysokými predstaviteľmi Maďarskej republiky. "Rovnako ich žiadame, aby sa nielen vyjadrovali, ale aj konali."
Slovenko-maďarské vzťahy sa v poslednom čase po viacerých extrémistických útokoch výrazne naštrbili. Či už na slovenských, alebo na maďarských štadiónoch sa rozprestierajú hanlivé transparenty, skandujú sa rôzne heslá. Na Slovensku už boli fyzicky napadnutí dvaja mladí ľudia len preto, že hovorili po maďarsky. Minister vnútra Robert Kaliňák napriek tomu tvrdí, že bezpečnostná situácia na Slovensku sa nijako nezmenila. "Štát si plní svoje povinnosti. Páchatelia sú vo väzbe a stíhať budeme každého, kto poruší trestné právo." Napätie, ktoré sa šíri, pociťujú podľa neho len ľudia, ktorí túto tému stále živia. "Bezpochyby to vychádza zo strany SMK."

Aké varovania zatiaľ Slovensko dostalo:
- Slovenský veľvyslanec v Budapešti Juraj Migaš prevzal v pondelok od maďarskej diplomacie protestnú nótu.
- Európski socialisti varujú kabinet Roberta Fica, že protimaďarské incidenty môžu Slovensko poškodiť, ak vláda proti nim nezaujme veľmi skoro jasné stanovisko.
- Opozičná SMK dala vláde dva týždne na to, aby zastavila protimaďarské nálady, inak sa predstavitelia SMK obrátia na orgány EÚ.
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Roland Garros rekordné prémie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 00:34