StoryEditor

Pravá ruka? Jasne Milan Čič

Je právnik. Bol šéfom justície, predsedom vlády aj Ústavného súdu. Dnes je prezidentským kancelárom. Téma HN: Všetci prezidentovi muži

Je právnik. Bol šéfom justície, predsedom vlády aj Ústavného súdu. Dnes je prezidentským kancelárom. Sedemdesiatpäťročný Milan Čič je najbližším človekom prezidenta Ivana Gašparoviča. On sám sa však ako sivá eminencia či pravá ruka necíti. "Nie vždy súhlasí s mojím názorom. Formujeme sa navzájom," hovorí o hlave štátu. Viacerí ľudia z prezidentskej kancelárie však tvrdia, že k prezidentovi má "najkratšiu cestu" práve Milan Čič. "Je výrazným oponentom alebo radcom prezidenta," tvrdí hovorca prezidenta Marek Trubač.

Pivo a futbal
S Ivanom Gašparovičom ho spája takmer 50-ročné priateľstvo. Spoznali sa ešte ako študenti práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Na krátky čas sa ich cesty rozišli: Gašparovič odišiel pracovať na prokuratúru do Martina. Neskôr sa vrátil na katedru trestného práva. "Prvoradá bola škola, ale, samozrejme, sme žili ako mladí ľudia. Chodili sme na zábavy, na pivo, hrávali sme volejbal a futbal." Na jednej konferencii Gašparovič Čičovi zo "špásu" odtlačil za roh nezamknuté auto. "Pán prezident je známy ako figliar aj v tomto veku."

Praha - Bratislava
Po nežnej revolúcii bol Čič krátko predsedom slovenskej vlády, neskôr podpredsedom federálnej československej vlády. Gašparovič zase generálnym prokurátorom. Ani vtedy vzájomné kontakty neprerušili. "Stretávali sme sa pracovne, aj osobne. Občas sme spolu cestovali z Prahy do Bratislavy." Ďalší osud zavial Čiča na východ Slovenska - bol prvým predsedom Ústavného súdu. Gašparovič v tom čase stál na čele Národnej rady SR. "Keď som prišiel do Bratislavy, vždy sme sa stretli."
Spoločný cieľ našli opäť v roku 2004. Gašparovič ohlásil kandidatúru na hlavu štátu a Čič pomáhal s volebnou kampaňou. Po víťazstve v druhom kole zveril nový prezident post kancelára Čičovi. "Je isté, že kancelárom bude pán akademik Čič." Bolo to prvé meno, ktoré Gašparovič oznámil novinárom v inauguračnom príhovore.

"Viem, čo potrebuje"
Čič dnes koordinuje prácu takmer stovky pracovníkov prezidentskej kancelárie, riadi šéfov jednotlivých jej oddelení. Pre hlavu štátu pripravuje príhovory a kontroluje podklady. Cez jeho ruky prechádza všetko, čo k prezidentovi smeruje. Je poslednou inštanciou, ktorá pred prezidentom formuluje správy o stave republiky aj novoročné prejavy. "Ľudsky sme si blízki, aj myslenie máme blízke, preto viem, čo by asi potreboval, čo by asi chcel povedať." Hlava štátu hľadá u neho radu predovšetkým v otázkach ústavy, podpisovaných zákonov. V medzinárodnej politike debatujú predovšetkým o európskej ústave. Diskusie vedú aj na tému milostí. "Spýta sa ma, čo si o tom myslím, skončíme diskusiu, on ešte sedí, rozmýšľa..." Dá prezident na jeho rady? "Myslím si, že áno."


pre zväčšenie kliknite na obrázok

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína pozastaví obchodovanie kvôli SARS 02 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzska národná banka prepúšťa 03 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osud OSN v Bushových rukách 04 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpustia USA Moskve? 05 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spája ich odpor proti Američanom 06 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lafarge odpovede neuspokojili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:00