StoryEditor

"Malí zmiernili požiadavky "

25.05.2007, 00:00
Menšie vládne strany - SNS a ĽS-HZDS - naďalej trvajú na posilnení svojho vplyvu v koalícii. Nejde však už o kreslá ministrov, ako o to v utorok žiadal šéf národniarov Ján Slota.

Ľudovci chcú o téme diskutovať cez víkend na republikovom predstavenstve. "Ale je to vždy otázka priestoru a až čas ukáže, či sa môže naša pozícia posilniť," potvrdil pre HN poslanec ĽS-HZDS Milan Rehák s tým, že hnutie by mohlo mať viac ministrov.
Bitka o štátnu správu
"V rámci kreovania koalície bola dohoda, že to, čo menšie strany strácajú na postoch v kabinete, bude možné kompenzovať pozíciami v štátnej správe," naznačil podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa neho ide skôr o posty na ministerstvách ako v regionálnych úradoch.
Po jednoznačnom odmietnutí požiadaviek Smerom-SD už totiž rekonštrukcia vlády nie je v hre. Konečná dohoda bude podľa Pašku známa až po koaličných rokovaniach. "Nedá sa čakať, že Smer bude reagovať hneď," vraví Paška.
SNS: Chceme len pomôcť
Záujmy národniarov smerujú naďalej najmä k rezortu obrany - vítaná by bola pozícia štátneho tajomníka. S ním by na ministerstvo prišlo aj "odborné zázemie". Paška to vysvetľuje tým, že "je to komplikovaný rezort a za uplynulé obdobie sa tam nahromadilo veľa problémov". Dôkazom má byť aj výbuch v nováckom vojenskom podniku. "Vieme, že za tým boli aj zlyhania odborníkov, ktorí mali na starosti činnosť podniku." SNS ponúka odborníkov, ktorí pôsobia v parlamentnom bezpečnostnom výbore - Rudolf Pučík, Emil Vestenický. Šéf národniarov Ján Slota pred časom odporúčal ministrovi obrany nakúpiť americké transportné lietadlá C-130 Hercules.
Útek na dovolenku
Slota sa včera stretol s premiérom Robertom Ficom. Oficiálne o mocenských požiadavkách nehovorili. "Vždy to je v tej polohe, že niekto chce a niekto dáva, zatiaľ sme nenašli tento priestor," uviedol líder národniarov. Ešte v utorok pritom spolu s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom volali po prerozdelení moci vo vláde. Z otázky prerozdelenia ústrednej moci v štáte robia novinári podľa Slotu zbytočnú "kovbojku" a vzápätí odišiel na dovolenku do Chorvátska. "Už som v Slovinsku, a prosím vás, dajte mi pokoj," odpovedal Slota na otázku, či požiadavky SNS stále platia.


Slota má problém
Včera Slota obvinil médiá, že jeho názor bol vytrhnutý z kontextu. "Človek rozpráva pol hodiny s niekým a niektorý novinár z toho vyberie jednu vetu." Od agentúry SITA, ktorá Slotove slová zverejnila, sme žiadali záznam rozhovoru. "Nahrávka neexistuje, bol to telefonický rozhovor, ktorý bol priamo spracovaný. Pozerali sme si výpis, rozhovor trval minútu 59 sekúnd," reagoval šéfredaktor agentúry Ivan Sámel. Aj iné Slotove vyjadrenia v posledných dňoch podľa neho sú v súlade s obsahom toho rozhovoru.

Vyjadrenia Jána Slotu:
SITA, 22. mája
"Chceme prerozdelenie ústrednej moci. Je to na diskusiu na najbližšie koaličné stretnutia."
"Pomer nie je dobrý."
Pravda, 24. mája
"Nebudem sa vyjadrovať. Majte sa. Dovidenia."
Sme, 24. mája
"Včera sme sa vyjadrili, ale čo bude? Vždy treba dvoch, ten, kto chce, a ten druhý, kto dáva."
TASR, 24. mája
"Všetko to bolo vytrhnuté z kontextu. Ja som hovoril o niektorých veciach v trošku širších nadväznostiach, niekto z toho vytrhol dve vety a robí z toho tretiu svetovú vojnu."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:28