StoryEditor

Aféry už veľa nezmenia, ľudia sú unavení

21.02.2006, 23:00
V priebehu tohto volebného obdobia sa objavilo niekoľko káuz (skupinka, financovanie SDKÚ, údajné korumpovanie nezávislých), ktoré dočasne vyvolali napätie na politickej scéne. Ani jeden z politických subjektov výraznejšie neoslabili, keďže ich preferencie sa dlhodobo pohybujú na rovnakej úrovni.

V priebehu tohto volebného obdobia sa objavilo niekoľko káuz (skupinka, financovanie SDKÚ, údajné korumpovanie nezávislých), ktoré dočasne vyvolali napätie na politickej scéne. Ani jeden z politických subjektov výraznejšie neoslabili, keďže ich preferencie sa dlhodobo pohybujú na rovnakej úrovni. Expert na politický marketing Pavol Varga zdôrazňuje, že ľudia pomerne rýchlo zabúdajú - kauza môže ovplyvniť nálady ľudí, ak sa objaví iba pár dní pred voľbami. "Napriek tomu neočakávam, že aféry nebudú výraznejšie rezonovať, keďže ľudia sú už z nich unavení."

Nižšia účasť, vyššie šance
V tejto súvislosti sa objavuje iný moment, ktorý môže zohrať vo voľbách dôležitú úlohu. Na tých sa mieni určite zúčastniť necelých 60 percent Slovákov, čo by znamenalo historicky najnižší záujem o parlamentné voľby v novodobých dejinách Slovenska. Práve tento fakt by mohol podľa analytikov niektorým politických subjektom prekvapujúco vyhovovať. "Z nízkej účasti by profitovali subjekty so stabilnou voličskou základňou, ako sú SDKÚ, KDH, SMK a ĽS-HZDS," prízvukuje sociológ Jozef Švec. Podľa informácií HN s efektom vyššieho zisku pri nízkej účasti by mohla kalkulovať aj vládna SDKÚ. "Je to nelogické, neviem si predstaviť, ako by strana dokázala zabezpečiť nízku volebnú účasť," oponuje tým tvrdeniam generálny sekretár únie Ivan Harman. Podobný názor má aj Švec. Podľa neho je apatia občanov k voľbám výsledkom dlhodobého diania na politickej scéne. "Takéto nálady sa nevytvárajú počas krátkeho obdobia volebnej kampane.

Kauzy, ktoré sa objavili tesne pred voľbami:
Parlamentné voľby v roku 2002
- Kauza vláčiky: Z tendra na dodávateľa ľahkých motorových vlakov sa stala kauza, keď sa v médiách objavil list poslanca SDKÚ Petra Kresánka adresovaný premiérovi Dzurindovi. V ňom písal: "Gabo berie vec alternatívne podľa faktu, že pozadie pre stranu je rovnaké." Gabo mal byť pokladník SDKÚ Gabriel Palacka. Kauza stála kreslo bývalého ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Jozefa Macejka (SDKÚ). Ten musel čeliť aj podozreniu z trestnej činnosti, prokuratúra napokon jeho vyšetrovanie zastavila.
Prezidentské voľby v roku 2004
- Tesne pred voľbami sa objavil škandál okolo financovania SDKÚ. V médiách sa objavili informácie, že SDKÚ eviduje ako darcov aj osoby, ktoré tvrdili, že strane žiadne peniaze nedarovali. Kandidát SDKÚ Eduard Kukan sa napokon do druhého kola ani nedostal.
Kauza skupinka: V auguste 2003 prišiel Dzurinda s vyhlásením o skupinke, ktorá organizuje mediálne kampane proti SDKÚ. Predseda bezpečnostného výboru Róbert Kaliňák (Smer-SD) zverejnil zoznam členov údajnej skupiny. Informácie vraj mal z prostredia SDKÚ - únia reagovala žalobou. Následne bol odvolaný šéf NBÚ Ján Mojžiš, minister obrany Ivan Šimko, z koalície odišlo sedem poslancov. Rok nato policajný vyšetrovateľ a generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásili, že žiadna skupinka neexistuje.
Regionálne voľby v roku 2005
- V bezprostrednom období pred voľbami bola medializovaná kauza transformácie sociálnych zariadení v Nitrianskom samosprávnom kraji. Poslanci za SMK odhlasovali prechod týchto zariadení na neziskové organizácie, z ktorých niektoré sami založili. SMK v regionálnych voľbách výraznejšie neuspela, nový parlament ovládli strany "veľkej slovenskej koalície".

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hore - dole 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nižšia sadzba dane neznížila výnos 03 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Potvrdenia chcú zrušiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:31