StoryEditor

Valentovič bez pokuty

24.04.2007, 00:00
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD) nemusí zaplatiť pokutu za účinkovanie v reklame Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

V inzertnom rozhovore, ktorý zverejnila denná tlač, hovoril o svojich zámeroch s poisťovňami. Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií včera zastavil voči nemu konanie, ktoré iniciovala Občianska konzervatívna strana. Valentovič sa tak vyhol pokute vo výške ročného platu - čo je vyše milióna korún. "Je to príklad rozhodovania výlučne na základe politických postojov," reagoval predkladateľ podnetu Ondrej Dostál.
Zastaveniu konania predchádzala na výbore ostrá výmena názorov. Minister zákon neporušil - tvrdila koalícia. Štyria poslanci z opozičného tábora zas žiadali, aby verdikt výbor vyniesol až na ďalšom stretnutí, keďže materiály dostali na stôl len včera. Neúspešne. Po tom, ako ich koaliční poslanci prehlasovali, opustili rokovaciu miestnosť. "Tento výbor nebol zriadený na to, aby konal len formálne. Takto môžeme celý výbor aj zrušiť," reagoval jeho predseda Gábor Gál (SMK).
Poslanci sa tak nedostali ani k ďalšiemu bodu - Pavol Minárik (KDH) žiada, aby výbor prešetril konanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS). Ten podľa neho porušil ústavný zákon, keď poskytol vládny bavorák aj s ochrankárom svojej manželke, zatiaľ čo on bol služobne v Taliansku. Rokovanie o tomto bode však na budúcej schôdzi dopadne zrejme rovnako, ako včerajšie hlasovanie o Valentovičovi. Poslankyňa SNS Milada Belásová totiž už včera navrhla, aby sa Minárikovým podnetom výbor vôbec nezaoberal. "Už sme o tom raz rokovali a rozhodli sme, že zákon neporušil." Už pred mesiacom výbor skonštatoval, že Harabinova rodina môže používať ministrove služobné auto, ktoré má pridelené okrem vládnej limuzíny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:12