StoryEditor

SNS sa nevzdáva strateného mandátu

Národniari zvážia, či požiadajú svojho exposlanca Miroslava Kotiana, aby sa vzdal mandátu z dôvodom prechod k ĽS-HZDS. "Preberieme to na poslaneckom klube strany alebo na predsedníctve," hovorí šéf poslaneckého klubu Rafael Rafaj.

Národniari zvážia, či požiadajú svojho exposlanca Miroslava Kotiana, aby sa vzdal mandátu. Dôvodom má byť jeho prechod k ĽS-HZDS. "Preberieme to na poslaneckom klube strany alebo na predsedníctve," hovorí šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Veľké nádeje však tejto iniciatíve nedáva. "Pochybujem, že by sa svojho mandátu vzdal."
(Ne)oprášené spomienky
Kotian má za sebou pestrú kariéru medzi národniarmi. Pri rozkole v SNS v roku 2001 stál na strane predsedníčky Anny Malíkovej, ani nie rok nato ju po neúspechu SNS vo voľbách vyzval, aby odišla z funkcie. Malíková nakoniec "padla" na jar 2003, keď ju po sneme SNS nahradil Peter Súlovský. Kotian sa stal podpredsedom strany. Malíková sa však naďalej považovala za predsedníčku a snem označila za "nelegálne podvodnícke stretnutie". Bodku za celou kauzou dal až Najvyšší súd, ktorý potvrdil, že SNS patrí malíkovcom. Dnes už podpredsedníčka SNS Anna Belousovová (Malíková) sa k týmto udalostiam odmieta vracať. "Nevidím dôvod otvárať to." Nechce hodnotiť ani trestné oznámenia, ktoré s Kotianom proti sebe podali.
Spomínať sa veľmi nechce ani Kotianovi. "Každý mal určitý podiel na tom, že vznikol ten stav, aký vznikol." Rafaj má však na Kotiana ťažké srdce - navyše upozorňuje na paradox. "On ako jediný z odpojenej skupiny SNS dostal po zjednotení národných síl opäť šancu."
Kotian a biznis
Kotian má za sebou aj bohatú podnikateľskú minulosť. Podľa aktuálneho informatívneho výpisu z obchodného registru je spoločníkom v s. r. o. Priemstav Stavebná - spoločnosť, ktorá je v súčasnosti v konkurze. Mimovládna organizácia Aliancia fair play v máji 2006 upozornila, že táto spoločnosť dlhuje Spoločnej konsolidačnej 1,6 milióna korún. Kotian bol tiež väčšinovým vlastníkom Prievidzskej mliekarne. V médiách sa objavili podozrenia, že ju vytuneloval. Kotian však takéto obvinenia rázne odmieta. "Majetok spoločnosti som spravoval zodpovedne a korektne. Zhodnotil som jej akcie z nominálnej hodnoty 1 000 korún za akciu na 4 200 korún."
V majetkovom priznaní uviedol, že jeho ročný príjem za minulý rok dosiahol len 186-tisíc Sk. Kotian hovorí, že plat poberal vo firme svojich synov. "Bolo treba zdroje na chod firmy, tak som ponúkol šetrenie aj cez môj plat."

01 - Modified: 2003-04-11 12:21:44 - Feat.: 0 - Title: V hre budú autá aj vily
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:04