TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Lipšic v prípade kritiky Magušinovej postupoval ako pri Ficovi. Novinári trestný čin nespáchali, tvrdí

24.11.2021, 10:07
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic hovorí, že výroky novinárov by mali byť predmetom morálneho odsúdenia, trestným činom však nie sú.

Po preskúmaní výrokov novinárov Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka uverejnených na sociálnej sieti dospel špeciálny prokurátor Daniel Lipšic k záveru, že trestný čin nebol spáchaný.

Pokyn k preskúmaniu výrokov na adresu speváčky Simy Magušinovej dal Úradu špeciálnej prokuratúry v priebehu minulého týždňa generálny prokurátor Maroš Žilinka

"Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári," zaznelo v Žilinkovom stanovisku.

Lipšic dostal za úlohu preveriť informácie, podľa ktorých mali novinári verejne hanobiť speváčku Magušinovú pre jej vierovyznanie. Skúmal, či ich konaním nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia podľa paragrafu 423 Trestného zákona.

Trestného činu sa nedopustili

"Po preskúmaní výrokov podozrivých osôb prišiel špeciálny prokurátor k záveru, že dotknutými výrokmi neprišlo k naplneniu zákonných znakov trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia podľa paragrafu 423 Trestného zákona, ani žiadneho iného trestného činu," uviedol vo svojom vyjadrení špeciálny prokurátor. 

Pri posudzovaní prípadu vychádzal Lipšic aj zo svojho predchádzajúceho rozhodnutia, v rámci ktorého v apríli 2021 zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry o vznesení obvinenia voči expremiérovi Robertovi Ficovi.

Fico bol v tej dobe obvinený za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súvislosti s jeho výrokmi o odsúdení poslanca Milana Mazureka pre jeho vyjadrenia o Rómoch. Špeciálny prokurátor toto obvinenie ako nezákonné zrušil.

Lipšic v prípade Tkačenka a Ondřejíčka doplnil, že preskúmavané výroky by mali byť predmetom morálneho odsúdenia, ale trestným činom nie sú. Podľa neho v oblasti verbálnych deliktov nie sú orgány činné v trestnom konaní arbitrami dobrého vkusu.

Trestné oznámenie na Žilinku

"Je smutným paradoxom doby, že častokrát tí, ktorí sa vehementne dožadujú trestného stíhania výrokov, ktoré sú namierené proti náboženským skupinám, tak s rovnakým zápalom kritizujú trestné stíhania, ktoré boli vedené za obdobné expresívne výroky namierené proti etnickým alebo sexuálnym menšinám," uzatvára vo svojom vyjadrení špeciálny prokurátor. 

Komentátor denníka Sme Peter Tkačenko na svojom súkromnom twitterovom účte kritizoval Magušinovej tvorbu. Ku kritike sa pod príspevkom pridal aj Ondřejíček, ktorý je známy z projektu Cynická obluda.

"Spustnutý ženích. To mi pripomína môj obľúbený paragraf Trestného zákona, ktorý postihuje rodičov, ktorí svojim deťom umožnia viesť záhaľčivý spôsob života, a tým ich vystavujú nebezpečenstvu spustnutia. Ergo by ju mohli zašiť a aspoň by sa zastavila nová produkcia," napísal napríklad Tkačenko.

V súvislosti s pokynom generálneho prokurátora, ktorým dal výroky novinárov prešetriť, podala mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv na Žilinku trestné oznámenie. To sa týka podozrenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

“Rozhovor novinára Tkačenka a humoristu Ondrejíčka o pani Magušinovej a jej manželovi bol síce nevkusný, no určite nebol trestným činom, čo musí byť jasné každému, kto sa rozumie problematike slobody prejavu alebo pozná platnú legislatívu,” priblížil v tejto súvislosti riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher.

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:34