StoryEditor

Lockdown pre všetkých: platiť má už od štvrtka, koalícia dolaďuje detaily

23.11.2021, 14:18
Autor:
jfjf
Súčasťou lockdownu by mal byť napríklad zákaz nočného vychádzania a uzavretie celého sektora hotelov, reštaurácií a kaviarní. Tiež kaderníctiev a fitnescentier.

Sprísnené opatrenia proti šíreniu koronavírusu začali platiť len včera a už je takmer isté, že vláda ešte viac pritvrdí. A to už čoskoro. Lídri koaličných strán sa v pondelok večer dohodli na predbežnom kompromise.

Podľa informácií HN by lockdown mal začať vo štvrtok, trvať tri týždne a mal by byť platný pre všetkých bez ohľadu na očkovací status. Denník N píše, že by lockdown mal vstúpiť do platnosti vo štvrtok alebo v piatok s dvojtýždňovým trvaním. Avšak k definitívnej dohode ešte chýba doladiť v koalícii detaily.

​Nové opatrenia, o ktorých štyri dni rokovalo konzílium odborníkov a následne aj dvakrát vláda, tak napokon nebudú v praxi platné ani týždeň. Pandemická situácia je pritom na Slovensku veľmi vážna, každým dňom sa zhoršuje a denne zomierajú desiatky ľudí. Za včera je hlásených 66 úmrtí, čo je najviac v tretej vlne.

V nemocniciach sme sa výrazne priblížili k 3 200 pacientom s covidom, čo minister zdravotníctva označil za zlomový bod, kedy sa zastaví akákoľvek plánovaná operačná činnosť. Na dosiahnutie tejto kritickej hranice chýba už len 18 hospitalizovaných.

Plánované obmedzenia

Súčasťou lockdownu by podľa Denníka N mal byť napríklad zákaz nočného vychádzania a uzavretie celého sektora hotelov, reštaurácií a kaviarní. Tiež kaderníctiev a fitnescentier.

Povolené by naopak malo byť dochádzanie do práce, škôl, k lekárovi a do potravín. Školy by sa v tomto režime nemali plošne zatvárať. Súčasťou uzávery by však mala byť aj prísnejšia kontrola OTP pri vstupe do zamestnania.

Koalícia sa po návrhoch SaS mala dohodnúť na miernom zvýhodnení zaočkovaných, ktoré by rozširovalo možnosť vstupu aj do obchodov so širším sortimentom výrobkov. Rovnako by súčasťou opatrení malo byť aj čiastočné odškodňovanie prevádzok, ktorých sa uzávera dotkne. 

Aktuálne platné opatrenia zatiaľ zvýhodňujú očkovaných a rovnako tých, ktorí koronavírus prekonali. Týka sa to najmä možnosti vstupu do obchodných centier a viacerých neesenciálnych prevádzok či účasti na hromadných podujatiach. 

Hlasy volajúce po lockdowne silnejú

Podobné rozhodnutie by tak skomplikovalo život aj zaočkovaným a tým, ktorí koronavírus prekonali. Hlasy volajúce po sprísnení opatrení pre očkovaných ako aj neočkovaných však postupne naberajú na sile.

S myšlienkou celoštátneho lockdownu, ktorý by mal platiť tri týždne pre všetkých, prišiel nedávno minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Minister upresnil, že uzáveru by zaviedol čím-skôr, aby Vianoce mohli byť bez prísnejších opatrení.

Podobne zareagoval aj premiér Eduard Heger, podľa ktorého je potrebné s ohľadom na nadchádzajúce sviatky riešiť situáciu okamžite. Reagoval tak na návrh ministerstva zdravotníctva a konzília odborníkov na lockdown v trvaní troch týždňov.

Rázna požiadavka na obmedzenie mobility a zavedenie lockdownu zaznela aj z úst prezidentky Zuzany Čaputovej po návšteve Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

"Neviem, čo ešte viac treba počuť a vidieť na to, aby sme zmenili prístup," reagovala Čaputová na čoraz horšiu situáciu v nemociach. Podľa nej je potrebné počúvať slová odborníkov a v boji s koronavírusom sa prikloniť k zavedeniu uzávery. 

Vláda by o lockdowne pre všetkých mala rozhodovať na rokovaní, ktoré začína v stredu 24. novembra o 10:00. To, ako rokovanie dopadne a či vláda lockdown schváli, však zatiaľ nie je jasné.

Reakcie na lockdown:

Andrej Stančík, poslanec OĽaNO
"Je mi ľúto, že sa ustúpilo pandemickému populizmu. Vedci a odborníci hovoria, že potrebujeme trojtýždňový tvrdý lockdown pre všetkých. Taká je realita, či sa to niekomu páči alebo nie. Práve teraz by sme mali počúvať hlas rozumu a odborníkov a nie hlas populizmu. Ak príjmeme niečo ako mačkopes túto situáciu budeme riešiť znova. Dáta hovoria jasne, čím skôr a čím tvrdší lockdown príjmeme, tým lepšie. Koľko ľudí má byť v nemocniciach kým to urobíme, päťtisíc či 10-tisíc? Alebo majú ľudia umierať na ulici a potom to možno prehodnotíme, lebo niekto nechce, aby sme nedajbože trošku uškodili zaočkovaným. Ja som zaočkovaný, pokojne si dám aj tretiu dávku, ale viem aká je situácia a viem, že sa to nedá kontrolovať. Bol som v mnohých obchodoch a reštauráciách a kontrolujú to veľmi slabo. Nemôžeme odkontrolovať dva milióny neočkovaných ľudí na Slovensku. To je nonsens a všetci to vedia. Teraz musíme stabilizovať nemocnice a aj zaočkovaný musí obetovať svoju slobodu, aby sme zachránili ľudí."

Tomáš Lehotský, poslanec SaS
"Ja viem zatiaľ, že dohoda nie je prijatá, takže dovtedy sa nebudem vyjadrovať na túto tému."

Juraj Šeliga, poslanec Za ľudí
"Opatrenia boli prijaté na základe konsenzu s tým, že pomôžu nemocniciam a zároveň umožnia aj očkovaným fungovať na základe toho, že boli zodpovední a nechali sa zaočkovať. Zároveň neočkovaných budú viac chrániť."

"Teraz sa píše celá úprava a pán premiér dnes nie je na Slovensku," vysvetlil prečo sa o opatreniach neinformuje už teraz.

"Je to asi iba komunikačný šum," uviedol na margo tvrdení SaS, že dohoda na opatreniach ešte nie je definitívna.

01 - Modified: 2021-11-22 10:36:17 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský navrhuje celoslovenský lockdown na tri týždne, v stredu o tom bude rozhodovať vláda 02 - Modified: 2021-11-22 11:23:45 - Feat.: 0 - Title: Mikulec o opatreniach: Tvrdý lockdown a núdzový stav sú témy, o ktorých sa hovorí 03 - Modified: 2021-11-22 13:03:03 - Feat.: 0 - Title: Koaličná rada bude dnes rokovať o opatreniach, v hre je tvrdý lockdown pre všetkých 04 - Modified: 2021-12-11 13:35:03 - Feat.: 0 - Title: Lockdown v Rakúsku: Po protestoch prišlo vytriezvenie, za porušenie nariadení hrozia prísne pokuty 05 - Modified: 2021-11-22 15:37:42 - Feat.: 0 - Title: Heger sa intenzívne zaoberá lockdownom pre všetkých. Chcel by pokojnejšie Vianoce 06 - Modified: 2021-11-23 11:29:11 - Feat.: 0 - Title: Čaputová: Musíme prestať tliachať o covide. Potrebujeme lockdown, sme najhorší na svete 07 - Modified: 2021-11-23 13:54:45 - Feat.: 0 - Title: Dva týždne doma a zákaz nočného vychádzania. Takto vyzerá predbežný návrh lockdownu a núdzového stavu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:04