StoryEditor

Škrtanie hygienikov naráža na odpor regiónov

11.10.2005, 00:00
Úradov verejného zdravotníctva by malo byť dovedna len deväť. Jeden v hlavnom meste a osem v krajských mestách. Vyplýva to z návrhu zákona o verejnom zdravotníctve, podľa ktorého by sa tak mal zredukovať súčasný počet 36 regionálnych úradov.

Úradov verejného zdravotníctva by malo byť dovedna len deväť. Jeden v hlavnom meste a osem v krajských mestách. Vyplýva to z návrhu zákona o verejnom zdravotníctve, podľa ktorého by sa tak mal zredukovať súčasný počet 36 regionálnych úradov. Ministerstvo zdravotníctva odôvodňuje škrtanie najmä úsporou vo výdavkoch na štátny rozpočet. Hygienici i komunálni politici však dúfajú, že nový zákon zmietnu poslanci v druhom čítaní zo stola.
Cestovanie za pečiatkou
Únia miest Slovenska sa už obrátila na všetkých poslancov a prostredníctvom bývalých primátorov chce v parlamente tento zákon zablokovať. "Je kontraproduktívny, centralistický a diskriminuje regióny, " zdôraznil generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič. Dodal, že zákon síce teoreticky zaručuje právo na ochranu, podporu a rozvoj zdravia, ale prakticky sa tieto služby stávajú pre občanov mimo krajských miest nedostupné.
"Krajské úrady verejného zdravotníctva budú mať možnosť zriaďovať si vysunuté pracoviská v regiónoch. Práve tieto sa budú sústreďovať na ochranu, podporu a rozvoj zdravia," oponuje hovorca rezortu Karol Farkašovský. Podľa neho sa tým zvýši flexibilita a pracoviská sa zriadia len tam, kde je to naozaj potrebné. "Ich počet bude závisieť od ekonomických možností krajských úradov, takže sa môže stať, že na to nebudú mať peniaze," varujú hygienici. A mestá dokladajú znižovanie dostupnosti číslami: dnes má občan regionálny úrad vzdialený najmenej 15 km v Trenčianskom kraji a najviac 60 km v Prešovskom kraji. Ak by sa zákon prijal, občania budú musieť cestovať až 80 km v Trenčianskom a 130 km v Prešovskom kraji.
Výhrady k zákonu neskrýva ani šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Ján Bielik (KDH). "Nemapuje súčasnú situáciu presne, len ju rámcuje. Už dnes by malo byť jasné, kde sú pracoviská potrebné."
Prevencia: 150 Sk na hlavu
Ministerstvo zdravotníctva argumentuje úsporou 7,5 milióna korún na budúci rok a 9,2 milióna v roku 2007. Navyše zrušiť by sa malo len 38 pracovných miest. "Niektoré bývalé okresné hygienické stanice sú len úradmi pre úrady, a to chceme zmeniť," poznamenal minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Únia však považuje doterajšiu racionalizáciu za dostatočnú - ďalšia môže už spôsobiť problémy. "Za posledných desať rokov sa z pôvodných 48 inštitúcií zrušilo 11. V 26 regionálnych úradoch sa zrušili laboratóriá, čím sa ušetrilo 450 pracovných miest a 110 miliónov korún," pripomína Minarovič.
Okrem toho vznikla špecializovaná štátna správa: z trojstupňového riadenia sa prešlo na dvojstupňové, čím sa zrušilo 87 funkcií okresných a krajských hygienikov a v 36 prípadoch došlo k zlučovaniu funkcií. "Viedlo to k tomu, že tento rok pripadá v oblasti verejného zdravotníctva na jedného občana 150 korún."
Otázniky v parlamente
Definitíva teda padne na pôde NR SR. Poslanec Tibor Bastrnák (SMK) už avizoval, že s návrhom ministerstva má problém. "Predložím pozmeňujúci návrh, ktorý buď zachová súčasný stav, alebo zmierni ministerskú verziu." Podobný názor zastáva aj Bielik. Podľa neho sa bude určite o tejto problematike veľa diskutovať - ak sa totiž plánuje zrušenie len 38 pracovných miest, znamená to, že väčšina z úradov je oprávnená, a teda by mala byť zachovaná. "Alebo sa očakáva racionalizácia práce a výkony sa sústredia do krajských miest, ale potom v tom nevidím nejaký význam." Bastrnák doplnil, že pokiaľ zmeny iba predĺžia cestovanie úradníkov za občanmi, ich efekt bude diskutabilný.

Základné úlohy úradov verejného zdravotníctva
- monitorovať epidemiologickú situáciu
- kontrolovať kvalitu vody, potravín, kozmetiky
- dohľad nad zdravotnou neškodnosťou pracovného prostredia
- vydávanie potvrdení pre podnikateľov, živnostníkov a obce
- monitorovanie zdravotného stavu verejnosti a následné preventívno-výchovné opatrenia
- prevencia závislostí od alkoholu, nikotínu a drog

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:51