StoryEditor

Hannes Swoboda: Z novej koalície máme veľký strach

30.06.2006, 00:00
Smer je v rámci Európskeho parlamentu súčasťou klubu európskych socialistov. Podpredseda klubu Hannes Swoboda upozorňuje, že socialisti majú strach a veľké obavy z novej vládnej koalície. Väčším problémom ako Vladimír Mečiar je pre nich Ján Slota.
Smer je v rámci Európskeho parlamentu súčasťou klubu európskych socialistov. Podpredseda klubu Hannes Swoboda upozorňuje, že socialisti majú strach a veľké obavy z novej vládnej koalície. Väčším problémom ako Vladimír Mečiar je pre nich Ján Slota. Sú totiž presvedčení, že sa od svojho niekdajšieho pôsobenia vo vláde vôbec nezmenil a nepriblížil k európskym hodnotám. Medzinárodná izolácia Slovensku podľa Swobodu nehrozí. Aspoň zo začiatku však môžeme rátať s istým odstupom.

Podpredseda klubu socialistov v EP Hannes Swoboda v rozhovore pre HN

Už ste avizovali, že európski socialisti majú z vládnej koalície Smer - ĽS-HZDS - SNS na Slovensku isté obavy. Môžete ich konkretizovať?
- Všetci sociálni demokrati v Európe máme základnú líniu, ktorá je postavená na rešpektovaní ľudských práv a menšín a napredovaní demokracie. To sú naše hlavné ciele a u Mečiara si to viem len ťažko predstaviť. Ale dobre, to sa ešte dá akceptovať, pri SNS si to však viem predstaviť ešte menej. Neviem, ako napríklad slovenskí nacionalisti chcú posilniť Európu a aký je ich postoj k európskemu právu. To všetko sú veci, z ktorých máme veľký strach a obavy, ako sa táto vláda bude vyvíjať.
Slota a SNS sú pre vás ešte väčším problémom ako Mečiar a HZDS?
- Áno, tak to je. U Mečiara možno badať určité zmeny a pokusy prispôsobiť sa európskym hodnotám. U Slotu to tak podľa našich informácií nie je.
Predsedovia strán Mečiar ani Slota nebudú vo vláde. Mení to nejako situáciu?
- Ani Jörg Heider (známy pravicovo orientovaný populista) v Rakúsku nie je vo vláde, ale vlastne to nič nezmenilo. Táto dvojitá stratégia, keď síce máme konštruktívnu vládu, ale politicky využívame aj nacionalistické tendencie, je podľa mňa veľmi problematická. Podľa mňa je to trochu zavádzanie voličov. Tento vzor poznám z Rakúska. Vysvetľuje sa, podpisuje sa, sľubuje sa a vo vláde sa toho viac-menej aj držia. Pokiaľ však ide o určité zákony alebo nálady verejnosti, nie sú títo páni dôveryhodnými partnermi.
Aké sú riziká tejto novej koalície pre Slovensko a pre Európsku úniu?
- Vždy je tu riziko, že minimálne v prvej fáze klesne prijateľnosť Slovenska a bude tu určitý kritický odstup. Pokiaľ ide o Európu, mám obavy, že nacionalisti všade - či už v Rakúsku, Holandsku, Belgicku - naberajú na sile. To považujem za veľmi problematické. Určite to nie je len chyba Roberta Fica. Je to aj chyba ostatných demokratických strán, ktoré nerobili dosť pre to, aby zabezpečili konsenzus so Smerom. Robili extrémne liberalistickú hospodársku politiku, ktorá sťažovala možnosť nájsť konsenzus. Vidíme, čo sa deje v Poľsku, čo sa pod vedením Berlusconiho stalo v Taliansku, čo sa v Rakúsku podarilo horko-ťažko prekaziť. Tu vidím veľké problémy.
Môže nás takáto vládna koalícia zahnať do určitej medzinárodnej izolácie?
- Postupom času si Európa na množstvo nacionalistických vlád zvykla. Aj preto, že politika sankcií voči Rakúsku sa ukázala ako nesprávna cesta. Bola to prehnaná reakcia, ktorá nebrala ohľad na nálady obyvateľstva. Bol to nesprávny postup. Skôr ako izolácie sa v prípade Slovenska obávam určitého odstupu.
Hrozia nejaké problémy Smeru, pokiaľ ide o jeho členstvo v medzinárodných štruktúrach?
- Ja môžem hovoriť len za frakciu. Na jej pôde máme spolupracovníkov so Smeru, ktorí majú našu absolútnu dôveru, vyznávajú rovnaké hodnoty a kým zostanú na tejto linke, nevidím žiadny dôvod čokoľvek meniť. Práve naopak, budeme ich podporovať a držať im chrbát, pretože to v tejto ťažkej fáze určite potrebujú. Sme solidárni s členmi našej frakcie.
Rozprávali ste sa o tejto koalícii napríklad s podpredsedníčkou Smeru Monikou Beňovou?
- Áno, hovorili sme o tom so všetkými členmi. Náš predsedajúci hovoril aj s Robertom Ficom a upozornil ho na problémy takejto koalície.
Upozornil ho aj na možné riziká tejto koalície?
- Jednoznačne.
Bol Fico pripravený tieto upozornenia prijať, alebo skôr nie?
- Fico prezentoval svoju pozíciu. Ďalší rozhovor s vedením frakcie je naplánovaný na budúci týždeň. Uvidíme, či sa to uskutoční. Prirodzene, chceme sa s pánom Ficom o novej koalícii podrobne porozprávať. Dúfam, že táto možnosť tu bude.
Čo od neho očakávate? Bude musieť dať nejaké záruky alebo vysvetlenia?
- Určite to vysvetlí. Očakávame, že jasne definuje svoju vnútornú pozíciu. To je veľmi dôležité rozhodnutie, pretože je to nevyhnutný základ na ďalšiu spoluprácu s našimi kolegami zo Smeru v našej frakcii. To je pre nás veľmi dôležité.
01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozitívne výsledky koncernu RWE 02 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová éra európskych železníc 03 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úpadok firemnej morálky 04 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AUA už pociťuje hroziacu vojnu 05 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začal sa proces v koncerne Elf 06 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paríž predsa prekročil limit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:44