StoryEditor

"Štíhlejšia" maturita

02.01.2007, 23:00

Nový rok priniesol gymnazistom "štíhlejšiu" maturitu. Po novom už nebudú maturovať z piatich, ale iba zo štyroch predmetov. Všetkým maturantom, ktorí si zvolia externú maturitu z matematiky -- náročnejšiu A-úroveň, odpadne písomná skúška v rámci tzv. internej maturity. Maturanti budú prvý raz robiť aj celoštátne zadávané testy zo slovenčiny, resp. z maďarčiny a ukrajinčiny. Keďže pôjde o generálnu skúšku, známka sa nezapočíta do celkového hodnotenia.
Neštátne školské zariadenia financuje od nového roku samospráva. Pre mestá, obce a vyššie územné celky to znamená novú kompetenciu, pre samotné zariadenia a ich žiakov existenčnú neistotu. "Ak má obec vlastnú škôlku, nemá dôvod financovať súkromnú či cirkevnú," hovorí Gabriel Rovňák z Asociácie riadiacich pracovníkov súkromných škôl. Zástupcovia samosprávy zas upozorňujú, že peniaze na novú kompetenciu nedostali. Malo by ísť asi o 580 miliónov korún. Súkromné a cirkevné umelecké školy, škôlky či centrá voľného času by mali pritom dostávať v najbližších troch rokoch 85 percent z peňazí na to určených.
Prilepšiť by si mali učitelia -- od júla dostanú o tisícku viac, ich plat by mal prekročiť hranicu 20-tisíc korún a vyrovnať sa priemernej mzde v národnom hospodárstve. Ministerstvo školstva chce pri zvyšovaní platov v budúcnosti viac zohľadniť aj vzdelávanie učiteľov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:40