Bývalý predseda vlády reagoval na europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú a poslankyňu Janu Bittó-Cigánikovú, ktoré nazval „zúrivými dievčatami“. Vtedy boli spolu s ďalšou treťou političkou zaangažované do kauzy eurofondov. „Nech si to rozdajú dámy. Ja by som im možno urobil aj taký pekný ring, nalial piesok a vodu a taký dobrý box v tom blate by sa im možno aj hodil,“ vyjadril sa vtedy Robert Fico.facebook.com/Sexistický kix, TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Reakcie na povinné očkovanie: Opozícia je zásadne proti, Fico je pripravený ísť aj na Ústavný súd

20.11.2021, 12:53
Autor:
redredTASRTASR
Ľudí podľa Petra Pellegriniho nemôžu hnať do očkovacích centier pod hrozbami a vyhrážkami.

Presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD to uviedla v reakcii na sobotné vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), podľa ktorého by cestou z pandémie mohlo byť povinné očkovanie pre ľudí nad 65 rokov. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Hlas-SD povinné očkovanie odmieta. "Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami," povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Opozičný Smer-SD urobí všetko preto, aby povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nikdy neprešlo. Predseda strany Robert Fico to uviedol vo videu na sociálnej sieti. 

V prípade zavedenia povinného očkovania by opatrenie Smer-SD napadol na Ústavnom súde SR. Hovorí o nechutnom fašistickom nápade. "Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní," tvrdí Fico.

Líder opozičnej strany trvá na tom, že očkovanie musí byť dobrovoľné a právne postavenie zaočkovaného, testovaného a toho, kto COVID-19 prekonal, musí byť rovnaké. Kritizoval tiež opatrenia platné od pondelka 22. novembra. Premiéra vyzval, aby sa začal starať o pacientov od momentu, keď sa dozvedia, že sú pozitívne testovaní.

Podporu však má Pellegrini medzi zástupcami strany OKS. Tí sú členmi klubu koaličnej SaS. "OKS dlhodobo podporuje všetky kroky smerujúce k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľstva a k podpore zodpovedného správania sa ľudí. Zároveň tvrdíme, že ak bude na Slovensku potrebné pristúpiť k povinnému očkovaniu, bude mať takýto krok podporu OKS. Ten čas je podľa nášho názoru už tu,“ uviedol predseda OKS a poslanec Ondrej Dostál. 

Povinné očkovanie obhajuje aj mimoparlamentná strana Spolu, ktorá o tejto potrebe hovorí už dlho. 

Aktuálna pandemická situácia už neumožňuje krajine čakať a váhať, Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu. V stanovisku to uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Radovan Choleva.

"Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," reagovala strana. Vládu preto vyzvala, aby bezodkladne zaviedla povinné očkovanie.

"V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny," dodala strana.

Premiér v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:14