StoryEditor

17 rokov po... stále vládnu komunisti

15.11.2006, 23:00
Premiér Robert Fico oslávi štátny sviatok na predvolebných mítingoch.

Zajtra uplynie presne 17 rokov od chvíle, keď sa začal rúcať komunistický režim. Ani za taký dlhý čas sa však spoločnosť nezbavila pozostatkov minulosti. Aj dnes ju riadia ľudia, ktorí boli v minulosti členmi komunistickej strany. V 16-člennom kabinete sedí jedenásť bývalých komunistov na čele s premiérom Robertom Ficom. "Neskúmame, kto bol čím v minulosti, ale jeho kvalitu v súčasnosti a jeho prácu za posledných 15 rokov," hovorí vicepremiér Dušan Čaplovič. V pôsobení bývalých členov KSČ vo verejnom živote nevidí problém ani opozičná SDKÚ-DS. "Nie je podstatná farba preukazu, ale činy," hovorí jej predseda, expremiér Mikuláš Dzurinda.
Podľa politológa Miroslava Kusého takýto prístup politických špičiek umožňuje aj verejnosť. Tá nevníma bývalý režim tak negatívne ako napríklad v Česku. "Napríklad represálie po roku 1968 neboli na Slovensku tak tvrdé ako v Česku - pretože demokratický prúd tu nikdy nebol tak silný."
Vláda pri príležitosti výročia nežnej revolúcie vydala vyhlásenie, ktoré pred novinármi prečítala hovorkyňa Silvia Glendová. Premiér Robert Fico bez slova sedel vedľa nej. Takýto postoj si vyslúžil tvrdú kritiku opozície.
"Vláda ak nie ignoruje, tak zanedbáva a podceňuje sviatok 17. novembra," vyhlásil Dzurinda. Podľa Kusého je takýto prístup pre vládu príznačný. "Premiér sa už v minulosti k 17. novembru vyjadroval, že si ani nevšimol, že sa niečo deje, pretože išiel na študijný pobyt." Vicepremiér Čaplovič tvrdí, že vyhlásenie postačuje. "Čo sa bude diať potom, je už na rozhodnutí každého člena vlády." Premiér dnes podľa oficiálneho programu cestuje na dvojdňový výjazd do Banskobystrického kraja, kde oba dni ide na predvolebné mítingy podporiť kandidátov Smeru-SD.
Vyrovnanie s minulosťou
Súčasná vláda sa s komunistickou minulosťou vyrovnáva po svojom. Od diskusie o zrušení Ústavu pamäti národa až po návrhy na odškodnenie obetí normalizácie po roku 1968. Takýto návrh do parlamentu opätovne predložili poslanci za Smer-SD. V minulom volebnom období podobnú iniciatívu predkladatelia stiahli - chýbala im politická podpora. Proti boli napríklad kresťanskí demokrati. "Bývalý režim prenasledoval aj ľudí, ktorí nikdy neboli členmi KSČ. Návrh týchto ľudí nezohľadňuje. Naopak, zvýhodňuje tých, ktorí pred normalizáciou istý čas využívali výhody z členstva v KSČ," zdôraznil predseda KDH Pavol Hrušovský.

Straníci vo vláde
premiér Robert Fico (Smer-SD)
vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD)
minister zahraničných vecí Ján Kubiš (Smer-SD)
minister obrany František Kašický (Smer-SD)
minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD)
minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD)
ministerka práce, soc. vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD)
minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD)
minister spravodlivosti Štefan Harabin (ĽS-HZDS)
minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS)
minister školstva Ján Mikolaj (SNS)

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Grundig očakáva tento týždeň krach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:51