StoryEditor

Výmena policajných šéfov

08.08.2006, 00:00
Nový prezident Policajného zboru Ján Packa sa počas kariéry venoval ochrane objektov, dopravnej ochrane, ale aj ochrane ústavných činiteľov. Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií riadil takmer štyri roky.

Nový prezident Policajného zboru Ján Packa sa počas kariéry venoval ochrane objektov, dopravnej ochrane, ale aj ochrane ústavných činiteľov. Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií riadil takmer štyri roky. Prezident Ivan Gašparovič ho ako odmenu za úspešné zvládnutie summitu Bush - Putin povýšil do hodnosti generála. Práve túto akciu popri návšteve pápeža Jána Pavla II. považuje Packa za svoje najväčšie úspechy. O svojich negatívach nehovorí. "To si nechám pre seba a druhýkrát sa polepším." Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka vždy prejavoval jedinečné manažérske schopnosti. S jeho menovaním nemá problém ani bývalé vedenie polície ani exminister vnútra Vladimír Palko. "Viem, že bude mať rešpekt a nastolí poriadok."

Na post prvého viceprezidenta PZ sa Michal Kopčik posunul z Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Kaliňák o ňom hovorí, že na úrade zaznamenal výnimočné výsledky v boji proti prevádzačom. Za svoje najväčšie úspechy Kopčik považuje práve rozloženie niekoľkých takýchto skupín. "Nechýba mu odvaha. Je to moja predstava o novej krvi v polícii," hovorí Kaliňák. Palko naproti tomu tvrdí - nikdy nebude náhradou za Spišiaka. "Bude mať problém vyrovnať sa s celoslovenským obrazom. Bol to veľmi rýchly postup a príliš vysoko." Spišiak však hovorí o svojom nástupcovi len pozitívne. "Osobne ho nepoznám, ale poznám jeho výsledky. Bol to vždy človek na správnom mieste." Nepoznal ho ani bývalý policajný prezident Anton Kulich.

Policajný viceprezident Stanislav Jankovič pôsobil v poriadkovej dopravnej polícii - posledné tri roky bol zástupcom bratislavského krajského policajného riaditeľa. Podľa Kaliňáka jeho kariéru sprevádzajú iba výborné preferencie. "Dokázal mnohé ,nešváry´ v oblasti poriadkovej polície eliminovať na minimum." Kulich nemá voči nemu výhrady. "Aj v oblasti dopravy, aj na kraji mal výborné výsledky." Za úspechy svojej doterajšej práce považuje Jankovič množstvo bezpečnostných opatrení, ale aj celú činnosť na úseku poriadkovej polície. "Poznám oboch policajných viceprezidentov. Majú odborné predpoklady," hovorí exposlanec Roman Vavrík, ktorý sa s nimi stretal počas pôsobenia v parlamentnom branno-bezpečnostnom výbore.

Odvolaný policajný prezident Anton Kulich prijal funkciu poradcu ministra vnútra pre otázky polície. "Budem poradcom pre policajný zbor vo všetkých smeroch. Budem pripravovať rôzne podklady, analýzy, čo bude treba." Aj keď ho prekvapilo, že minister vnútra ho na jednej strane odvolal, no na druhej strane mu ponúkol miesto poradcu, je rád, že môže pokračovať vo svojej práci. "Určite bude pokojnejšia." Kulich tvrdí, že s Kaliňákom si rozumel aj predtým, ako sa stal ministrom. Palkovi sa však nepozdáva, že vôbec bol odvolaný. "Je to úplný nezmysel. Tu je vidieť, že na to neboli odborné dôvody, skôr politické." Ak odvolávame takého vysokého policajného funkcionára, mali by sme uviesť dôvody - hovorí tiež Vavrík.

Jaroslav Spišiak, ktorý z postu prvého policajného viceprezidenta odchádza do civilu, hovorí, že každý musí raz skončiť. "Položil som základy a cítim, že je čas odísť. Chcem ísť do civilu a venovať sa rodine." Kaliňák mal pritom pre neho pripravené miesto šéfa Bezpečnostného úradu ministerstva vnútra, no Spišiak ju neprijal. "Nechápem jeho odvolanie z postu viceprezidenta. S Packom mohli byť výbornou dvojkou, lebo mali rovnaké dôvody," reaguje Palko. Samotný Kopčik hovorí v súvislosti so svojím predchodcom, že bude pre neho výzvou pokračovať. Nechce však, aby ich verejnosť porovnávala. Spišiak pritom o novom policajnom vedení tvrdí, že sú to všetko schopní, svedomití a čestní ľudia, ktorí políciu posunú dopredu.

Ďalší odvolaný viceprezident Ján Nociar prijal Kaliňákovu ponuku riadiť sekciu personálnych a sociálnych činností ministerstva vnútra. "Mal som korektné vzťahy s pánom ministrom a budeme v tom pokračovať," odôvodňuje svoj záujem o post Nociar. "Budem robiť podľa svojich vedomostí a skúseností." Vo funkcii policajného viceprezidenta bol Nociar viac ako tri roky. Mediálne nebol známy. Kulich o ňom hovorí - patrí ku skupine lepších policajtov. "Ja som si ho vybral a bol som s ním spokojný. Riadil dopravnú a poriadkovú políciu a bol dobrý."

01 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sporné miesta odvážnej koncepcie 02 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bojkotujme slovenské výrobky! 03 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo bolí, to prebolí, ak pacient prežije 04 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokles predaja domov v USA 05 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Aeroflotu výrazne stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:34