StoryEditor

Teroristi nás nerozlišujú

06.02.2007, 23:00
Už krátko po nástupe do funkcie ministerky obrany musela čeliť požiadavke USA na postavenie radarovej základne v Česku. Napriek tomu ona sama tvrdí, že teroristické ohrozenie by tu bolo tak či tak.

Už krátko po nástupe do funkcie ministerky obrany musela čeliť požiadavke USA na postavenie radarovej základne v Česku. Napriek tomu, že väčšina verejnosti s tým má problém, ona sama tvrdí, že teroristické ohrozenie by tu bolo tak či tak. Teroristi medzi nami nerozlišujú, odkazuje Slovákom najpopulárnejšia česká politička Vlasta Parkanová, ktorá včera oficiálne navštívila Slovensko.

Spojené štáty americké chcú v Českej republike postaviť radarovú základňu. U nás sa objavili špekulácie analytikov, že by to mohlo zvýšiť riziko teroristického útoku. Čo vy na to?
- Nikomu sa nechce, aby bol ohrozený viac, než je bezpodmienečne nutné. Akokoľvek to neznie príliš populárne a niekomu sa to nechce veľmi počúvať, tak ja sa ujmem tej roly, že budem hovoriť verejnosti aj veci, ktoré znejú nepríjemne. Nie je variant, že by sme sa na tomto svete mohli cítiť bezpečne. Každý variant je svojím spôsobom rizikový a my vyberáme - buď tu budú riziká a my sa proti nim nebudeme chrániť a nebudeme myslieť na svoju obranu, alebo tu tie riziká budú a my si obranu budeme zabezpečovať. To, či takáto vec riziko zníži alebo zvýši, by bolo na dlhú debatu celého radu odborníkov. Ja si nemyslím, že to riziko tohto typu ohrozenia musí prichádzať primárne z niektorých štátnych režimov.
Odkiaľ teda podľa vás môže prísť takáto hrozba?
- Myslím si, že omnoho viac to riziko môže prameniť od najrôznejších teroristických skupín z území, ktoré nemá pod kontrolou vôbec žiadna vláda. A od týchto teroristov si myslím, že to riziko hrozí rovnako, bez ohľadu na to, či na našom území radar bude alebo nie. Lebo týmto teroristom - myslím tým islamských radikálov - je úplne jedno, čo sa kde konkrétne deje - tí nás vidia ako biely bohatý skazený západ. Spomeňte si, že tieto skupiny sa pokúšali pripraviť teroristické útoky napríklad v Nemecku a táto krajina si predsa dávala veľmi veľký pozor, aby sa do žiadnych vecí nezapájala a aj tak tam tie útoky prebiehali. Teroristické skupiny nás nerozlišujú, pre ne sme jeden celok. Ja si myslím, že ak mám byť ohrozená, mala by som sa skôr brániť. Ten argument je absurdný aj v tom, že by som to mohla prirovnať takto: budete mať vlastný rodinný dom a dáte si tam špeciálne technické vybavenie proti vykradnutiu. Keby som v tejto logike pokračovala - lupič si povie - tak tu si dali bezpečnostný systém na dvere, a tak ich pôjdem vykradnúť.
Naši vojaci sa minulý týždeň stiahli z Iraku. Premiér Robert Fico to vysvetlil tým, že vojna v tejto krajine bola od začiatku nespravodlivá a nesprávna. Ako to vnímate vy? Plánuje sa v blízkom čase aj stiahnutie českých vojakov?
- Rozhodnutie Slovenska mi vôbec neprislúcha komentovať. To je vo vašej kompetencii, ako sa slovenskí predstavitelia rozhodli. Česká republika by výhľadovo chcela svoje kapacity v rámci zahraničných misií sústrediť inam, predovšetkým do Afganistanu. Takýto radikálny krok, ktorý urobila Slovenská republika, my v najbližšom čase neplánujeme.
Hovorí sa o spoločnej česko-slovenskej letke a spoločných bojových jednotkách. Ako by táto spolupráca mala vyzerať?
- Konkrétne vyjadrenie pre verejnosť zatiaľ nemáme. Všetko je v otázke rokovaní. Je to vec otvorená a rozhodne sa o tom bude v najbližších mesiacoch rokovať na úrovni námestníkov a expertných tímov.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záhadné vraždy na objednávku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:27