StoryEditor

Noví ministri nastúpili do funkcií

07.07.2006, 00:00

Čaplovič čistky nechystá
Podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny a európske záležitosti Dušan Čaplovič neplánuje na úsekoch, za ktoré bude zodpovedať, robiť žiadne zásadné personálne zmeny. Chce nadviazať na prácu svojho predchodcu Pála Csákyho.
Čaplovič zdôraznil, že otázky týkajúce sa národnostných menšín sa budú riešiť tak, "aby sme my politici nenarušovali štandardné vzťahy na jazykovo zmiešaných územiach". (SITA)

Na obrane plánujú audit
Minister obrany František Kašický plánuje v rezorte obrany uskutočniť hĺbkový audit. Jeho súčasťou bude aj audit ekonomických vzťahov. "Boli medializované určité informácie týkajúce sa rezortu, prevody majetkov, pripravované zmluvy, pripravované, veľmi zaujímavé zmluvy o prenájme rôznych pozemkov a budov." Ak sa potvrdia informácie o nevýhodnosti niektorých krokov pre rezort či porušenie zákonov, bude konať buď vnútri rezortu, alebo zapojí aj orgány činné v trestnom konaní. (SITA)

Kaliňák si posvieti na verejné obstarávanie
V rezorte vnútra po vymenovaní nového ministra Roberta Kaliňáka určite nastanú zmeny. Dôležité je podľa neho najskôr vykonať audit a kontrolu činnosti predchádzajúceho vedenia. Kaliňák zatiaľ nespravil žiadne personálne zmeny, nevylúčil však, že pohyby nastanú aj v čele Policajného zboru. Na mušku si chce zobrať aj v minulosti kritizované verejné obstarávania. "Chceme stransparentniť všetky procesy." (TASR)

Valentovič trvá na zrušení poplatkov
Nový minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa chystá zmeniť právnu formu zdravotných poisťovní, ktoré patria štátu, na verejnoprávne inštitúcie. Zruší poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Valentovič sa bude v najbližšom čase venovať analýzam spôsobu, ako poplatky zrušiť a ako tento výpadok financií kompenzovať. (SITA)

Izák chce lepšie rozdeľovanie eurofondov
Nový minister životného prostredia Jaroslav Izák, ktorý bol nominovaný SNS, po uvedení do funkcie zdôraznil, že nemá zatiaľ záujem o žiadne personálne zmeny ani zásahy do činnosti ministerstva. V novej funkcii sa bude snažiť o lepšie celoplošné rozdeľovanie európskych fondov v oblasti životného prostredia. (SITA)

Vážny vidí problém v efektivite míňania
Hlavnou prioritou nového ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomíra Vážneho bude efektívne preinvestovanie finančných prostriedkov do dopravnej infraštruktúry. "Zabezpečenie financií sa nejaví až taký problém, ale väčší problém je ich efektívne prestavať." V najbližších siedmich rokoch by sa podľa Vážneho malo v rámci dopravnej infraštruktúry preinvestovať okolo 200 mld. Sk, z toho približne 100 mld. Sk až 130 mld. Sk by malo byť z fondov Európskej únie. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:25