StoryEditor

Bitka o radnice vo finále

Bratislava -- Trestné oznámenia, obvinenia z neférovej súťaže, odchody koalícií, stiahnutie kandidátov. To všetko sa deje v posledných hodinách pred sobotňajšími komunálnymi voľbami. Už dnes pritom začína volebné moratórium. Politológ Juraj Marušiak nevie jednoznačne povedať, či tieto udalosti ovplyvnia rozhodnutie voličov. "Či niekoho ovplyvní, keď sa niekto vzdá, závisí od osobnosti kandidátov, ale aj ďalších špecifík typických pre dané mesto alebo región."

Trestné oznámenia, obvinenia z neférovej súťaže, odchody koalícií, stiahnutie kandidátov. To všetko sa deje v posledných hodinách pred sobotňajšími komunálnymi voľbami. Už dnes sa pritom začína volebné moratórium. Politológ Juraj Marušiak nevie jednoznačne povedať, či tieto udalosti ovplyvnia rozhodnutie voličov. "Či niekoho ovplyvní, keď sa niekto vzdá, závisí od osobnosti kandidátov, ale aj ďalších špecifík typických pre dané mesto alebo región."
Byť poslancom mu nestačí
Hneď dve trestné oznámenia chystá bývalý kandidát na primátora Trnavy za HZD Igor Pinkava. Jedno na neznámeho páchateľa, druhé na miestnu volebnú komisiu. Pinkavovi sa nepáči, že ho pár dní pred voľbami stiahla vlastná strana z kandidátky. Exposlanec parlamentu za HZDS Pinkava však zostáva kandidátom za HZD na poslanca mestského zastupiteľstva.
Stopnutie svojej kandidatúry považuje Pinkava za "príklad hrubého zasahovania do komunálnych volieb a porušenie ústavného práva byť volený". Šéf krajskej organizácie HZD Ľubomír Antal sa bráni: "Ide nám o jednotný postup ľavicovej koalície voči pravicovej." HZD sa rozhodlo podporiť kandidáta koalície Smeru -- Stanislava Križana. Jeho jediným protivníkom je súčasný primátor Štefan Bošnák (SDKÚ-DS, KDH).
Kepeňa sa vzdal dobrovoľne
Z kolotoča komunálnych volieb vypadol aj ďalší hráč -- bývalý záujemca o primátorský post v Banskej Bystrici Milan Kepeňa. Kandidát Slobodného fóra sa dobrovoľne rozhodol podporovať Ivana Saktora (Smer). "Máme prakticky totožné vízie a predstavy, je preto zbytočné oslovovať ľudí s rovnakým programom."
Ani kandidatúru podnikateľa Mariána Kočnera na post primátora hlavného mesta verejnosť nebrala príliš vážne. Špekulovalo sa, že sa vzdá v prospech svojej dlhoročnej známej Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorá sa o tento post uchádza cez Smer. Kočner vzdanie sa kandidatúry pravidelne odmietal a nespravil tak ani na poslednú chvíľu. "Mali by si všetci konečne uvedomiť, že to, čo poviem, platí."
Cirkus v Lamači
V poslednom čase sa veľa hovorilo aj o stiahnutí kandidáta na poslanca bratislavskej mestskej časti Lamač. Syna Ladislava Reháka Martina, ktorý je obvinený z vydierania, chcel z kandidatúry vyčiarknuť Smer. V Lamači tvoril koalíciu s SDKÚ-DS a SNS. Reháka sa však nepodarilo stiahnuť pre "nedorozumenia" medzi koaličnými partnermi. Smer vyzval človeka z SDKÚ, aby to ako splnomocnenec celej koalície spravil -- odpoveď však znela, že na to nemá kompetencie. Šéf miestneho zväzu SDKÚ Rudolf Stráňava tvrdí, že s menom Rehák prišiel Smer a mal ho aj stiahnuť. Beňová oponuje. "Nebol náš, ale nezávislý." Smer sa nakoniec rozhodol, že v Lamači vystúpi z trojkoalície. O jeho podporu tak prišlo 13 kandidátov na poslancov a záujemkyňa o starostovský post Oľga Keltošová.

Volebný boj predčasne skončili aj:
-- súčasný primátor Starej Turej Ján Kišš odovzdal svoju opätovnú kandidatúru. Dôvodom mala byť kampaň "niektorých straníckych štruktúr" namierená proti jeho osobe. Kandidoval ako nezávislý
-- kandidát na primátora Nitry za KSS Pavol Leštinský sa vzdal svojej kandidatúry. Svojich voličov prenechal kandidátovi Smeru Jozefovi Dvončovi
-- nezávislý kandidát na primátora Zlatých Moraviec Jozef Hudec sa rozhodol radšej podporiť kandidáta koalície Smeru Milana Galabu

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:52