StoryEditor

Dôchodcovia budú dostávať viac

12.12.2005, 23:00
Príjem v starobe si môžu prilepšiť najmä tí, ktorí ostanú dlhšie pracovať. Najvyšší dôchodok v budúcom roku dosiahne sumu 23 914 korún. Ak by sa však na poslednú chvíľu nezmenil zákon o sociálnom poistení, mohlo to byť takmer 27- tisíc korún.

Najvyšší dôchodok v budúcom roku dosiahne sumu 23 914 korún. Ak by sa však na poslednú chvíľu nezmenil zákon o sociálnom poistení, mohlo to byť takmer 27-tisíc korún. Naopak, tí, čo zarábali na úrovni minimálnej mzdy, by podľa teraz platnej legislatívy dostávali budúci rok 1 117 korún. Vďaka zmene si nízkopríjmoví budúci dôchodcovia prilepšia zhruba o dvesto korún. "Najnižšia suma dôchodku v roku 2006 sa nedá určiť, pretože zákon o sociálnom poistení nestanovuje minimálne sumy dôchodkov," zdôraznil riaditeľ sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Rudolf Križan. Upozorňuje - uvedené sumy sú vypočítané ku dňu vzniku nároku na dôchodok. Znamená to, že neobsahujú zvýšenie, ktoré môže človek získať, ak ostal pracovať aj potom, ako získal nárok na starobný dôchodok.
Oplatí sa radšej počkať
V praxi to znamená, že napriek zmene v zákone sa oplatí počkať s odchodom na dôchodok do budúceho roka všetkým, ktorí naň už dnes majú nárok. Dôchodok si môžu zlepšiť, ak aj po vzniku nároku ostanú nejaký čas pracovať. Ešte koncom minulého týždňa to nebolo možné jednoznačne určiť, keďže nebola určená jedna z troch premenných vo vzorci, ktorý sa pri výpočte dôchodkov používa - tzv. aktuálna dôchodková hodnota. Tá sa z tohtoročných 195,31 koruny zvýšila na základe rastu priemernej mzdy na 214,68 koruny na rok 2006.
Dôchodok ako náhrada mzdy
Podľa poistných matematikov je účelom aktuálnej dôchodkovej hodnoty to, aby fungoval systém zásluhovosti. Aby dôchodky aj napriek rozdielnej nominálnej výške spĺňali podmienku, že budú nahrádzať aspoň polovicu príjmu, ktorý mal poistenec v čase, keď ešte pracoval. Či je výška tejto náhrady porovnateľná so zahraničím, však ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny povedať nevie. "Hoci takéto štatistiky nevedieme, nedá sa to jednoznačne povedať aj pre rozdielne dôchodkové systémy v jednotlivých krajinách," povedal hovorca rezortu Martin Danko. Problém je údajne v tom, že u nás sa táto náhrada počíta z hrubej mzdy, zatiaľ čo v iných krajinách z čistej mzdy.

Príklady výpočtu sumy dôchodkov
1. Na výpočet sumy starobného dôchodku poistenca, ktorý v rozhodujúcom období zarábal približne minimálnu mzdu a mal dôchodkové poistenie aspoň 10 rokov, čo je minimálne obdobie dôchodkového poistenia potrebné na vznik nároku na starobný dôchodok, sme vybrali hodnotu priemerného osobného mzdového bodu 0,4, čo približne zodpovedá pomeru 12-násobku minimálnej mzdy k všeobecnému vymeriavaciemu základu, čiže 12-násobku priemernej mesačnej mzdy. Vychádzame pritom z predpokladu, že tento občan nebol v rozhodujúcom období práceneschopný. Suma starobného dôchodku v uvedenom prípade v roku 2006 bude 1 323 korún.
2. Ak sa na výpočet starobného dôchodku v roku 2006 použijú maximálne hodnoty základných parametrov, z ktorých sa určuje suma dôchodku, najvyššia suma starobného dôchodku v roku 2006 dosiahne 23 914 korún. Maximálna suma zvýšenia starobného dôchodku za obdobie po vzniku nároku na dôchodok sa však nedá presne určiť, pretože závisí aj od počtu rokov, ktoré poistenec odpracoval po vzniku nároku na starobný dôchodok.
Zdroj: SP

01 - Modified: 2003-02-03 17:21:38 - Feat.: 0 - Title: Tento zákonník zamestnanosť nezvýši 02 - Modified: 2003-02-03 17:23:11 - Feat.: 0 - Title: Svet vidí iba Fidela Castra 03 - Modified: 2003-02-03 17:28:24 - Feat.: 0 - Title: Minirozhovor s riaditeľom Študentského pôžičkového fondu Ľubomírom Zburínom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:08