StoryEditor

SNS ide pomáhať Rómom

13.04.2007, 00:00

Slovenská národná strana mení slovník. Zatiaľ čo šéf národniarov Ján Slota donedávna rozprával o internátnych školách pre "cigánske" deti a mlátení prostitútok, "väčšinou Cigánok", pelendrekmi, dnes im chce pomáhať. S predsedom rómskeho parlamentu Ladislavom Fízikom podpísali memorandum o spolupráci. "Nerobíme si ilúzie, že SNS rómsky problém vyrieši. Ale môže pomôcť v rezortoch, na ktoré má vplyv," tlmočil snahy národniarov podpredseda strany Jaroslav Paška.
Zmenu v postoji vysvetlil šéf poslancov SNS Rafael Rafaj zmenou postavenia SNS. "Sme vládnou stranou a táto nová situácia nám dáva nové možnosti. Z mimoparlamentnej pozície sme mohli len kritizovať." Podľa Fízika už začínajú spolu so SNS pripraviť koncepciu v školstve aj pri výstavbe bytov. "Nechceme, aby nám niekto dal byty zadarmo. My chceme vytvárať spoločenstvá, dostať pôžičku od štátu, za dvadsať alebo tridsať rokov ju splatiť a stavať, spravovať, bývať." V školstve zas ako problém vidia projekt školských asistentov. Vyskytli sa totiž viaceré prípady, keď asistentov robili Nerómovia, ktorí ani neovládali rómčinu.
Ústretovosť lídra národniarov neostala bez ohlasu. "Moji ľudia sa prišli pozrieť, či je pán Slota rasista a ja vám hovorím -- je jediným z politikov v tejto republike, ktorý má srdce a možno nahráva Rómom," vyhlásil Fízik po stretnutí s ním. Slotovi tiež zablahoželal k narodeniu dcéry a odkázal, že má požehnanie rómskeho národa.

Predstavitelia SNS o Rómoch:
Ján Slota
-- To je absolútna volovina. Sú to Cigáni, ktorí kradnú, lúpia a rabujú. (Na mítingu v Kysuckom Novom Meste o existencii rómskeho národa, 1999.)
-- Samozrejme si uvedomujem, že aj medzi týmto etnikom sú slušní a poctiví ľudia. Lenže, bohužiaľ, musím konštatovať, že je to veľmi mizivé percento. (Na schôdzi NR SR, 1999.)
-- Oni vlastne fabrikujú deti nie z dôvodu, že by ich milovali, ale preto, že sa na nich pozerajú ako na zárobkovú činnosť. (Marec 2002.)
-- Budeme rozlišovať neprispôsobivú časť Cigánov a sociálne adaptovateľnú časť. Pre tú prvú, neprispôsobivú, ktorá, bohužiaľ, je v drvivej väčšine, chceme, aby sme nejakým spôsobom zredukovali nekontrolovanú pôrodnosť. (Na tlačovej besede SNS, 2006.)

Marián Andel:
-- My hovoríme, že treba na Cigánov malý dvor a veľký bič... Cigán sa ešte len narodil a už je práceneschopný, už je invalid. (Na schôdzi NR SR o odobratí imunity Slotovi, 1999.)

Dušan Mašlonka
-- Vláda by mala riešiť poľnohospodársku pohromu, nájazdy cigánskych kobyliek na naše polia. (Na tlačovej konferencii SNS, 2000.)

Víťazoslav Móric
-- Ak ich nevytvoríme my teraz, Cigáni ich vytvoria pre nás o dvadsať rokov. Mentálne retardovaní ľudia sa vo veľkej väčšine rodia práve v cigánskych komunitách. Čo je na tom humánne, keď sa umožní, aby debil splodil debila a aby rástlo zastúpenie debilov a magorov v našom národe? (Na tlačovej konferencii SNS o potrebe zriadiť pre neprispôsobivých Rómov rezervácie, 2000.)
zdroj: www.sns.sk, hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:46