StoryEditor

Vladimír Palko: Hnutie si musí ujasniť hodnoty

04.07.2006, 00:00
"Myslím si, že KDH by mala čakať zásadná diskusia o tom, čo sú skutočné hodnoty strany. Čo sú naše idey, náš ideový základ, ktorý nemožno opustiť," povedal bývalý podpredseda KDH Vladimír Palko v rozhovore pre HN.

Prečo ste zložili funkciu podpredsedu KDH?
- Minulý týždeň predsedníctvo KDH hlasovaní v pomere šesť ku piatim rozhodlo, že KDH chce ísť do vlády so Smerom a SMK. Takáto ponuka je v rozpore s najlepšími tradíciami KDH - ja som hlasoval proti. Nesprávnosť toho rozhodnutia sa ukázala krátko po tom, keď ju Robert Fico odmietol. Ďalším dôvodom bolo aj včerajšie rozhodnutie o novom predsedovi poslaneckého klubu, keď v hlasovaní neuspel doterajší predseda Pavol Minárik. Minulý týždeň pán Minárik ako člen predsedníctva takisto hlasoval proti tomu, aby KDH išlo do koalície so Smerom.
Ako si teraz predstavujete svoje ďalšie pôsobenie v KDH?
- Som poslancom NR SR za KDH. Nemyslím si, že v KDH hrozí akékoľvek štiepenie, nemyslím si, že hrozia nejaké odchody zo strany, nemyslím si, že hrozia zakladania nových strán. Toto všetko môžem vylúčiť. Ale myslím si, že KDH by mala čakať zásadná diskusia o tom, čo sú skutočné hodnoty strany. Čo sú naše idey, náš ideový základ, ktorý nemožno opustiť.
Ako reagovali ostatní členovia predsedníctva? Snažili sa s vami diskutovať alebo to prijali ako fakt?
- Nechcem sa vyjadrovať k názorom ostatných členov predsedníctva a poslaneckého klubu.
Ako ste to vy vnímali?
- Bol som podpredsedom KDH takmer desať rokov, čo je úctyhodná doba. Boli to dobré roky v politike a cítil som, že nastala situácia, ktorá bola pre mňa neúnosná. Preto som tento krok musel urobiť.
Myslíte si, že by mal podobný krok urobiť aj predseda Pavol Hrušovský?
- Môžem hovoriť len za seba. Podstatné je niečo iné. KDH si musí ujasniť, čo sú jeho hodnoty, či to bol správny postoj - snažiť sa postaviť KDH do úlohy strany, ktorá bude asistovať silnému postkomunistickému Smeru, alebo či to bol postoj nesprávny - či v budúcnosti bude také niečo prijateľné alebo neprijateľné. Všetky personálne otázky sa odvíjajú až od tohto. Podstatné sú idey, nie ľudia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:15