StoryEditor

Čaputová otvorene skritizovala Fica: Útočí, lebo nedávam amnestie zločincom. Motivuje ma kandidovať

11.11.2021, 13:01
Autor:
DJDJ
​Prezidentka kritizovala aj vládu. Vyčíta jej, že pôsobí nejednotne a stále úplne nezvláda manažovanie pandémie.

Prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala včera vo svojom vyhlásení referendové otázky, ktoré jej doručil Robert Fico spolu so skupinou poslancov strany Smer-SD.

Prvá otázka sa týkala toho, či si občania želajú zmeniť ústavu takým spôsobom, že by jej súčasťou bola možnosť, aby ľudia cestou referenda mohli skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky. Druhá otázka znela, či ak by bol platný výsledok referenda v prvej otázke, si zároveň želajú vypísanie predčasných volieb.

​Dnes v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo zdôraznila, že to vníma len ako hru na záujem o referendum a že za tým vidí útok na prezidentský úrad a na svoju osobu.

Ak ma chce Fico demotivovať, má to opačný efekt

Predstavitelia Smeru označujú Zuzanu Čaputovú za vlastizradkyňu, tyranku či americkú veľvyslankyňu. Prezidentka na to reagovala tak, že ju takéto správanie motivuje v rozhodovaní o tom, či bude v prezidentských voľbách kandidovať aj druhýkrát.

"Legitímna kritika je na mieste, toto je však klamstvo. S americkou veľvyslankyňou som sa stretla v paláci raz," povedala v relácii.

Na priamu otázku, či je už rozhodnutá pre kandidatúru, odpovedala, že má čas sa rozhodnúť, no chcela by aj naďalej budovať slušnú spoločnosť. 

K útokom Roberta Fica sa vyjadrila, že za nimi vidí to, že ona nedáva amnestie zločincom a odsúdeným ľuďom: „Nebudem tá, ktorá bude dávať milosti ľuďom, ktorí sú im blízki, a ktorým hrozí, že budú odsúdení. Asi tam potrebujú človeka, ktorý bude lojálny. Ale ak si myslia, že ma demotivujú, tak je to presne naopak,“ povedala Čaputová.

Slovensko potrebuje jednotnú vládu, ktorá schváli reformy

Čaputová hovorila aj o výstupoch z klimatickej konferencie v Glasgowe. Povedala, že situácia je zlá a vážna, no Slovensko a Európska únia idú dobrým smerom a posun smerom ku klimatickej bezpečnosti vidí aj v rétorike svetových lídrov. Najviac ju prekvapil výsledok prieskumu u mladých ľudí, ktorí nechcú mať deti v dôsledku zlého stavu planéty. 

​Prezidentka nezvyčajne ostro kritizovala aj vládu. Vyčíta jej, že v istých aspektoch nezvláda manažovanie pandémie, no zároveň vidí posun k lepšiemu v kvalite vedenia rezortu zdravotníctva ministrom Vladimírom Lengvarským. 

Prezidentka sa vyjadrila aj k doposiaľ neschváleným reformám: "Vnímam ako obrovský problém tejto koalície, že nevedia prijať reformy. Sú na to naviazané peniaze z fondu obnovy. Sú nesmierne zaťažení vzájomnými konflitkmi." Dodala, že je v kontakte s predstaviteľmi vlády a majú medzi sebou korektnú diskusiu. 

Prezidentka vyzvala aj k väčšej jednote v spoločnosti. "Sme v tom spolu, zomierajú nám blízki ľudia. Lekári nesú na pleciach našu nezodpovednosť. Sme v zdravotnej kríze, čo iné nás má spojiť? Prosím, rešpektujme sa a dodržiavajme opatrenia."

01 - Modified: 2021-11-11 08:31:47 - Feat.: 0 - Title: Covid na Slovensku: Pribudlo vyše šesť a pol tisíca prípadov, stúpa aj počet hospitalizovaných 02 - Modified: 2021-11-09 16:09:55 - Feat.: 0 - Title: Čaputová varuje pred zlou situáciou s pandémiou: Už je to otázka prežitia
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:00