StoryEditor

Smrť na hranici. Eštebáci majú problém

15.05.2007, 00:00

Ľudia, ktorí sú zodpovední za smrť občanov na štátnych hraniciach v rokoch 1948 až 1989, majú problém. Generálna prokuratúra by mala už čoskoro dostať prvé trestné oznámenia na aktérov zločinov proti ľudskosti. Pripravuje ich Ústav pamäti národa. "Budú sa vzťahovať na všetkých, nielen na strelcov, ale až po najvyššie stranícke špičky, ktoré ten režim na hraniciach vymysleli, zlepšovali a ktoré vynucovali hraničný režim, a ten prinášal ľuďom smrť," povedal HN Miroslav Lehký z ústavu. Podľa dostupných informácií zahynulo násilne pred rokom 1989 pri pokuse o útek na Západ zhruba 400 ľudí.
Polovica spisov chýba
Zdôraznil, že zdokumentovať celú mocenskú pyramídu nie je jednoduché - ide o kvantum materiálov. "Mali sme problémy s kádrovými spismi príslušníkov pohraničnej stráže aj ŠtB, ktoré nám odovzdávali veľmi dlho. Na ministerstve vnútra boli rôzne prieťahy, dodnes ich nemáme kompletné, skoro polovica chýba." Niektoré dokumenty musel ústav hľadať aj v českých archívoch. Kádrový spis je pritom nevyhnutný ako dôkaz voči človeku, že bol v tom čase vo funkcii.
Čo sa ešte dozvieme
Ústav pamäti národa chce ešte tento rok zverejniť zoznam osôb zastrelených na hraniciach, predovšetkým s Rakúskom. "Nebude to len meno, ale kompletný životopis toho človeka - čo bol zač, kde, kedy a kým bol zastrelený. Taktiež aj strelci, ku ktorej brigáde patrili, či tam bol nejaký lekár, či sa to nejakým spôsobom ďalej riešilo," spresnil predseda ústavu Ivan Petranský.
Na rad príde aj zverejnenie príslušníkov ŠtB z krajských a okresných správ komunistickej tajnej polície. "Pôjde o zložitejší proces, keďže krajské správy existovali dlhšie obdobie, boli zložitejšie členené aj na okresné správy. Dozvieme sa mená príslušníkov, náčelníkov. Určite to bude pre verejnosť zaujímavé," avizuje Petranský.
Čakanie na český archív
Verejnosť by mala spoznať aj celú III. správu ŠtB - teda vojenskú kontrarozviedku a spravodajskú správu generálneho štábu. Dokumenty týkajúce sa občanov alebo územia Slovenska sa majú k nám dostať z Českej republiky na základe dohody, ktorú ešte vo februári uzavreli slovenský a český rezort obrany. Zatiaľ však stále nie je stanovený presný termín presunu týchto spisov. Zdroj z prostredia Ústavu pamäti národa pre HN naznačil, že spisy sa k nám veľmi "neponáhľajú", keďže môžu obsahovať mená ľudí, ktorí stále pracujú na ministerstve obrany. "Ja som tieto zväzky nevidel, takže vám to nemôžem potvrdiť. Podľa informácií, ktoré sme dostali od Vojenského obranného spravodajstva, ide o veľmi komplikovaný proces a z toho pravdepodobne vychádza aj to zdržanie," hovorí Petranský.
Obrana: Nič sa nebrzdí
Hovorca slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela však tvrdí, že celý proces sa umelo nespomaľuje. "Snažíme sa to urýchliť."
Citlivosť týchto zväzkov nedokáže posúdiť ani hovorca českého vojenského spravodajstva Ladislav Šticha. "Niektoré individuálne prípady sa však musia veľmi citlivo posúdiť," povedal pre HN.
Materiály môžu obsahovať najmä informácie o ľuďoch, ktorých ŠtB sledovala, ale aj o spolupracovníkoch a členoch kontrarozviedky. Majú v nich byť aj nariadenia, predpisy a štruktúra spravodajskej služby. Český rezort obrany archivuje len časť zväzkov bývalej ŠtB o našich občanoch, ktoré sa ešte nachádzajú v Česku.

Ak niekto figuruje ako agent ŠtB, mal by odstúpiť z funkcie, ak je...?
 

Určite+asi áno

Určite+asi nie

Nevie

poslanec  parlamentu

83,8

9,1

7

minister, člen vlády

84,4

8,9

6,8

štátny  úradník na ministerstve

78,5

13,3

8,1

starosta alebo primátor

80,5

12

7,4

sudca

84,9

8

7,2

kňaz

78,7

10,1

11,1

Zdroj: FOCUS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:38