StoryEditor

Fehérov podpis skončil na prokuratúre

26.10.2005, 00:00
Predseda VÚC v Nitre Milan Belica (ĽS- HZDS) podal trestné oznámenie kvôli zneužívaniu právomocí verejného činiteľa na svojho podpredsedu a regionálneho poslanca Miklósa Fehéra (SMK), keďže za kraj podpísal zmluvy s neziskovkami o prenájme a financovaní domovov a penziónov. "V uplynulých dňoch som oznámenie doručil na krajskú prokuratúru, " informoval HN Belica. Podľa neho nemal Fehér na podpis zmluvy žiadne oprávnenie. "Za kraj mohol konať, ak by som ho k tomu písomne splnomocnil, čo sa nestalo".

Predseda VÚC v Nitre Milan Belica (ĽS-HZDS) podal trestné oznámenie kvôli zneužívaniu právomocí verejného činiteľa na svojho podpredsedu a regionálneho poslanca Miklósa Fehéra (SMK), keďže za kraj podpísal zmluvy s neziskovkami o prenájme a financovaní domovov a penziónov. "V uplynulých dňoch som oznámenie doručil na krajskú prokuratúru," informoval HN Belica. Podľa neho nemal Fehér na podpis zmluvy žiadne oprávnenie. "Za kraj mohol konať iba ak by som ho k tomu písomne splnomocnil, čo sa nestalo."
Diametrálne odlišný pohľad ponúka Fehér. "Mal som právo to podpísať, a to na základe štatútu NSK, ktorý v súlade so zákonom o VÚC schválilo zastupiteľstvo." Zmluvy podpísal, pretože Belica nebol v tom čase v úrade. "Mal som dovolenku, ale fyzicky som tam bol prítomný," oponuje zase Belica. Právnik Milan Galanda označil trestné oznámenie za mediálnu hru. "Je to nešťastný nástroj riešenia celého prípadu." Na hrane zákona sa podľa neho pohybuje tak Fehér, ako aj Belica: župan totiž odmietol podpísať viaceré uznesenia zastupiteľstva. Nitrianska aféra odštartovala v júni, keď poslanci za SMK a nezávislí uznesením v regionálnom parlamente schválili prenájom 29 zariadení sociálnych služieb neziskovým organizáciám, do ktorých sa sami nominovali. Prenájom mal trvať 30 rokov, neziskovky mali platiť korunu ročne. Všetky rozhodujúce náklady -- odpisy, komerčné poistné či opravy však mal znášať kraj. Pripomeňme, že neziskovky založili iba v apríli. Podľa uznesenia mal kraj 1. októbra odovzdať domovy neziskovým organizáciám. Doteraz sa tak nestalo, keďže predseda VÚC to riaditeľom domovov zakázal. Zmluvy neziskovkám zaručujú približne pol miliardy korún ročne z rozpočtu kraja a príspevkov klientov sociálnych zariadení. Začiatkom tohto týždňa dostali riaditelia pozvánku na rokovanie o finančnom vysporiadaní "zaniknutých rozpočtových organizácií". Podpísala ho vedúca finančného odboru kraja Mária Szórádová, (nominantka SMK), ktorá označila šéfov ústavov za bývalých riaditeľov. Vzápätí to spochybnil ďalším listom šéf Úradu NSK Ján Kovarčík (ĽS- HZDS). "Našimi nadriadenými sú Kovarčík a Belica," skonštatoval riaditeľ penziónu v Nových Zámkoch Ľudovít Lenčéš. Je presvedčený, že stretnutie bude ignorovať drvivá väčšina riaditeľov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 18:16