StoryEditor

Čaputová: Referendové otázky sa nemôžu podmieňovať, tie Ficove sú však toho ukážkovým príkladom

10.11.2021, 15:28
Autor:
DJDJ
Prezidentka odporúča vopred konzultovať prípravu referenda s ústavnými právnikmi.

Prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala vo svojom vyhlásení referendové otázky, ktoré jej doručil Robert Fico spolu so skupinou poslancov za stranu Smer-SD. V úvode svojho prejavu zdôraznila, že sa k tejto téme nevyjadruje preto, že je to jej povinnosť ale preto, že táto téma má v spoločnosti ohlas.

"Téma referenda na Slovensku rezonuje, robím to z rešpektu voči vyše 500-tisíc ľuďom, ktorí podpísali petíciu za konanie referenda," povedala Čaputová.

Prvá otázka sa týkala toho, či si občania želajú zmeniť ústavu takým spôsobom, že by jej súčasťou bola možnosť, aby ľudia cestou referenda mohli skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky. Druhá otázka znela, či ak by bol platný výsledok referenda v prvej otázke, si zároveň želajú vypísanie predčasných volieb.

Čaputová povedala, že "z paragrafu 202, odsek 3, Zákona o podmienkach výkonu volebného práva jednoznačne vyplýva, že otázky v referende nesmú byť vzájomne podmienené." Zároveň dodala, že si nevie predstaviť lepší príklad vzájomnej podmienenosti, či už formulačnej, alebo vecnej, ako sú dve na seba nadväzujúce otázky od Smeru.

Zdôraznila, že v budúcnosti nebude mať problém vypísať akékoľvek referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s ústavou.

V závere svojho vyhlásenia Čaputová vyjadrila vďačnosť zdravotníkom, ktorí sa dennodenne starajú o pacientov nakazených koronavírusom. Zároveň vyzvala vládu, aby sa nebála prijať opatrenia, ktoré zastavia rýchly rast nakazených i hospitalizovaných.

Vyhlásenie prezidentky 16:37 Včera som mala vyjadrenie, že podľa odborníkov je situácia katastrofická. Dnes sme dosiahli rekord v počte nakazených od začiatku pandémie. Situácia je veľmi vážna, viem, že teraz rokuje vláda a dúfam, že prijme odvážne a ambiciózne opatrenia, ktoré nás budú chrániť. Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým zdravotníkom. Na ich pleciach je teraz naša nezodpovednosť, vyhlásila Čaputová. 16:36 Vypíšem akékoľvek referendum s akoukoľvek otázkou, dokonca aj s tou, s ktorou nebudem stotožnená, ak bude v súlade s ústavou, vyhlásila tiež Zuzana Čaputová. 16:35 Z paragrafu 202, odsek 3, Zákona o podmienkach výkonu volebného práva jednoznačne vyplýva, že otázky v referende nesmú byť vzájomne podmienené. Príprava referenda je zodpovedná vec a preto je potrebné konzultovať to vopred s ústavnými právnikmi, odporúča prezidentka Zuzana Čaputová do budúcnosti tým, ktorí by chceli referendum v budúcnosti organizovať. Neviem si predstaviť lepší príklad vzájomnej podmienenosti, či už formulačnej, alebo vecnej, ako sú tieto dve na seba nadväzujúce otázky, dodala Čaputová. 16:33 Robert Fico a skupina poslancov za stranu Smer-SD mi doručili dve otázky, ktoré by chceli dať do petície za vypísanie referenda. Prvá otázka sa týka toho, či si občania želajú zmeniť ústavu takým spôsobom, že by súčasťou ústavy bola možnosť, aby ľudia cestou referenda mohli skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky. Druhá otázka znela, či ak by bol platný výsledok referenda v prvej otázke, si zároveň želajú vypísanie predčasných volieb, vyhlásila prezidentka Čaputová. 16:31 Moje vyjadrenie nie je vyjadrením mojej ústavnej právomoci a takéto vyjadrenie nie som povinná dávať. Prezident ani prezidentka nie sú právnou poradňou. Téma referenda na Slovensku rezonuje, robím to z rešpektu voči vyše 500-tisíc ľuďom, ktorí podpísali petíciu za konanie referenda, hovorí Zuzana Čaputová.

01 - Modified: 2021-10-21 14:49:46 - Feat.: 0 - Title: Fico adresuje list Čaputovej. Chce referendum 02 - Modified: 2021-11-05 10:33:50 - Feat.: 0 - Title: Fico vyzval prezidentku, aby umožnila referendum a neobracala sa na Ústavný súd
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:40