StoryEditor

Škandály s agrodotáciami pokračujú

Problémy vedenia ministerstva pôdohospodárstva s agrodotáciami pokračujú. Nové vedenie tak pokračuje v šľapajach svojich predchodcov. Bývalý šéf rezortu Zolt Simon včera upozornil na prípad štátneho tajomníka Mariána Záhumenského (nominant Smeru).

Problémy vedenia ministerstva pôdohospodárstva s agrodotáciami pokračujú. Nové vedenie tak pokračuje v šľapajach svojich predchodcov. Bývalý šéf rezortu Zolt Simon včera upozornil na prípad štátneho tajomníka Mariána Záhumenského (nominant Smeru).
Tvrdí, že Záhumenský pred pár dňami inicioval zmenu pravidiel, aby mohla firma Agrocontract Mikuláš dostať navýšenú dotáciu o 4,4 milióna korún. V spoločnosti, ktorá sa zaoberá pestovaním tabaku, Záhumenský figuruje ako akcionár a jeho manželka Oľga sedí v Dozornej rade.
Simon ešte ako minister v marci určil pravidlá, podľa ktorých mala Agrocontract Mikuláš získať štátnu podporu len na 10,6 hektára. Po novom dostane peniaze aj na ďalších 36 hektárov, ktoré firma kúpila vlani. Simon to označil za "elementárny dôkaz zmeny pravidiel počas hry tak, aby to vyhovovalo jednotlivcom." Žiada štátneho tajomníka, aby odstúpil z funkcie a celú vec posunul parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Rovnako zvažuje, že prípad posunie polícii. "Štátny tajomník je v tomto prípade v konflikte záujmov."
Napravil chybu Simona
Záhumenský reagoval na Simonovo obvinenie len krátko. "Vyrábajú kauzy a útočia na predstaviteľov vládnej moci." Na tlačovej konferencii novinári nedostali šancu na položenie otázok k tejto kauze. Napriek opakovanej žiadosti sa nám so Záhumenským nepodarilo spojiť ani neskôr. Mlčala aj firma Agrocontract Mikuláš s odôvodnením, že "zodpovedný pracovník je na poli a nedá sa s ním spojiť."
Bránil ho však minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Tvrdí, že Simonove kroky boli diskriminačné a v rozpore so smernicami EÚ. Simon podľa Jureňu rozhodol, že noví vlastníci pôdy nemohli čerpať dotácie na tabak za pôdu, ktorú získali v roku 2005. "Jeho totálnou neodbornosťou to urobil tak, že kvóta sa nedala používať. Ja som len vrátil protiprávny stav do súladu so zákonom."
Farmárom sa platby začnú vyplácať v decembri. Vyše 14-tisíc žiadateľov si rozdelí takmer 7,5 miliardy korún.

Keď bol na čele rezortu Simon, prišlo na účet spoločnosti Agrotrade Padarovce, v ktorej mal majetkový podiel, z ministerstva vyše 8 miliónov korún. "Určite ide o nejaký revanš zo strany exministra," tvrdí Záhumenského spolustranník a poslanec parlamentu Tibor Glenda. Simon oponuje, že v jeho prípade sa nemenili podmienky, aby Agrotrade dostala nárokovateľný príspevok. Kauzu s dotáciami vysvetľoval tým, že ako minister už nebol konateľom firmy a v roku 2004 ju predal. Prešla však do rúk jeho dlhoročného priateľa a podiel v nej zostal aj príbuznému ministra. Materská SMK aj premiér Mikuláš Dzurinda Simona v tejto kauze podržali -- bol to vraj len etický problém. Rovnaký problém mal vlani aj Simonov štátny tajomník Marián Radošovský z KDH. Jeho spoločnosť FaRM dostala vyše 2,5 mil. Sk. Radošovský však z funkcie odstúpil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:24