StoryEditor

Najťažšie rozhodnutie

11.09.2006, 00:00

Jedno z najťažších a určite najvážnejších rozhodnutí musel Robert Fico urobiť po tohtoročných parlamentných voľbách -- ako volebný víťaz si musel nájsť koaličných partnerov. Presne desať dní po voľbách Fico predstavil novú koalíciu. "Rozhodovalo o tom predsedníctvo. Boli tam živé diskusie, v hre bolo viacero možností, zvažovali sa zo dňa na deň," hovorí vtedajší šéf volebnej kampane, dnes minister kultúry Marek Maďarič.
Zatiaľ čo tesne po voľbách Fico vyhlasoval, že v novej koalícii by mohli byť jedna alebo dve strany z bývalej vlády, nestalo sa tak. Nakoniec zvíťazila koalícia, ktorá na začiatku figurovala až ako tretia v poradí.
Fico mal totiž najskôr záujem o KDH. Pre časť sociálnych demokratov by mohla takéto partnerstvo doplniť SMK. Národniari podľa nich predstavovali priveľké zahraničnopolitické riziko. Túto alternatívu preferovali podpredsedovia Robert Kaliňák, Pavol Paška či Monika Flašíková Beňová. Maďari vo vláde však neboli po chuti "národnému" krídlu Smeru okolo podpredsedu Dušana Čaploviča. "Som presvedčený, že SMK nerobila dobrú politiku. Na južnom Slovensku presadzovala len ľudí blízkych SMK. Povedal som, že na Slovensku má byť slovenská koalícia." Dôležitú úlohu tu opäť zohral Marek Maďarič a jeho prieskumy -- Smer si aj po voľbách zisťoval názory svojich voličov. "Zhruba 60 percent voličov si želá slovenskú vládu," tvrdil vtedy jeden z vysokých politikov Smeru. A tak aj napriek tomu, že KDH odmietlo spoluprácu s národniarmi, Fico stále uvažoval o alternatíve s KDH a SNS.
Čas však bežal: na neoficiálnom rokovacom fronte sa SDKÚ usilovala vytvoriť v rôznych variáciách partnerstvá s SMK, KDH a HZDS. Kresťanskí demokrati stále nedokázali vyriešiť dilemu, či ísť do koalície so Smerom. Deň predtým, ako Pavol Hrušovský oznámil, že KDH prijme ponuku Smeru, sa budúci premiér rozhodol: Voliči si želajú slovenskú vládu, nejednotné KDH by nebolo stabilným partnerom, koalícia s SDKÚ je nereálna -- jedinou možnou alternatívou, aj z hľadiska programov, je koalícia Smer -- SNS -- HZDS. "Na večernom predsedníctve bola proti tomuto variantu už len Monika Beňová. Kaliňák aj Paška boli ticho, zrejme sa s tým už zmierili," hovorí človek z vedenia strany.
Definitívny verdikt dalo predsedníctvo až na druhý deň -- pár hodín po rozhodnutí KDH. Opäť proti zvolenému variantu vystúpila len Beňová. "Predsedníctvo rozhodlo jednomyseľne," informoval večer spokojne predseda Smeru Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:16