TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Rokovania o reforme súdnej mapy pokračujú. Kolíkova zatiaľ nemá podporu všetkých koaličných strán

03.11.2021, 14:05
Autor:
TASRTASR
Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zatiaľ nezískala podporu všetkých koaličných strán na reformu súdnej mapy.

Rokovania o reforme súdnej mapy či nemocníc v koalícii naďalej pokračujú. Voľbe komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím bude zrejme predchádzať verejné vypočutie kandidátov.

Až následne by sa mala koalícia na základe záverov vypočúvania pokúsiť o dohodu na konkrétnych kandidátoch pre obe funkcie. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov vládnej koalície k utorkovému  rokovaniu koaličnej rady.

​Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zatiaľ nezískala podporu všetkých koaličných strán na reformu súdnej mapy. Preto by mali rokovania pokračovať. Čo sa týka reformy nemocníc, Šipoš očakáva vyjadrenie klubu Sme rodina, či chce ešte diskutovať alebo zmeny definitívne nepodporí.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga ozrejmil, že o súdnej mape s ministerkou spravodlivosti ešte jeho strana nerokovala. Stretnúť by sa mali počas dňa. "Chceme sa rozprávať najmä o tom, na základe čoho bola vytvorená táto verzia," povedal s tým, že ide už o niekoľký návrh v poradí.

Zaujíma ho, prečo by sa mal rušiť napríklad kompletne zrekonštruovaný a dobre vybavený súd v Banskej Bystrici. Považuje za otázne, či je zmena naďalej reformou alebo sa z nej stala pre ministerku len povinná jazda. V súvislosti s reformou nemocníc deklaroval podporu zo strany Za ľudí.

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová poznamenala, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Potvrdila, že o oboch reformách sa musí ešte rokovať. Diskusia v pléne Národnej rady k optimalizácii siete nemocníc by sa podľa nej mala ukončiť na tejto schôdzi parlamentu. Nevylúčila však, že sa hlasovanie o posunutí reformy do druhého čítania presunie až na ďalšiu schôdzu.

"Verím, že si aj Sme rodina uvedomuje význam reforiem plynúcich z programového vyhlásenia vlády a že nájdeme spoločnú cestu," zdôraznila.

V súvislosti s blížiacou sa voľbou komisárov pre deti a pre zdravotne postihnutých sa Šipoš, Zemanová i Šeliga zhodli, že koaličná dohoda na jednom mene pri každom komisárovi by bola optimálnym riešením. O konkrétnych kandidátoch však majú v koalícii rokovať až po ich verejnom vypočutí.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský nechcel závery koaličnej rady komentovať. Informovať o výsledkoch rokovaní by mal podľa jeho slov premiér Eduard Heger (OĽANO).

Koaliční predstavitelia zároveň deklarovali podporu ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), ktorý by mal popoludní čeliť opozičnému pokusu o odvolávanie. Nevylúčili nočné rokovanie parlamentu.

Zemanová argumentuje, že aktuálna schôdza sa už natiahla a nechcú rokovanie viac zdržiavať. So Šeligom sa zhodli, že hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi by malo byť až počas nasledujúceho dňa. Rokovať o tom zrejme bude ešte poslanecké grémium.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 04 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 05 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:23