StoryEditor

Fico o nahrávkach z chaty: My sa zničiť nedáme, vyhráme parlamentné voľby

02.11.2021, 14:00
Autor:
jfjf
Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico tvrdí, že nahrávky z chaty nepoukazujú na žiadny trestný čin.

Máme právo konštatovať, že existuje eminentné ohrozenie demokracie na Slovensku. Vyjadril sa šéf Smeru Robert Fico na margo uniknutých nahrávok z chaty pri Leviciach, na ktorých bol zachytený pri rozhovoroch s opozičnými politikmi či advokátmi.

V medializovanej kauze okrem Fica vystupujú aj Robert Kaliňák, syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, Miroslav Bödör a advokát Marek Para.

Obrazovo-zvukové záznamy z poľovníckej chaty majú podľa Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

"Diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám,” dodáva prokuratúra.

Fico na uniknutých nahrávkach napríklad hovorí, že mu z kancelárie na Súmračnej mali ukradnúť 50-tisíc eur a zlaté mince. Spomína však aj to, že mal svojej priateľke Kataríne Szalayovej pomáhať s absolvovaním pohovoru na Národnom bezpečnostnom úrade. 

Koalícia pod tlakom

"Nahrávky boli vyhotovené len preto, aby bol poškodený obraz Smeru," pokračoval Fico s tým, že audiovizuálne záznamy boli použité ako nástroj politického boja koalície, ktorá sa cíti byť pod tlakom. 

Kauzy, ktoré sa podľa neho vláda pokúša takýmto spôsobom zakryť, súvisia so schránkovými firmami, na ktoré mal štát poslať milióny eur z pandemickej pomoci.

Opozičný politik považuje za problematické aj schválenie zákona o elektronických komunikáciách. Podľa Fica zákon umožní, aby štát mohol zbierať akékoľvek informácie o komkoľvek.

Predseda Smeru v súvislosti s nahrávkami z chaty kritizoval aj odpočúvanie a sledovanie zástupcov opozície a advokátov. “Nikdy som sa netajil tým, že stojím za ľuďmi, ktorí sa nachádzajú nezákonne vo väzbe,” priblížil Fico obsah zachytených rozhovorov na nahrávkach.

Podľa predsedníčky koaličnej strany Za ľudí Veroniky Remišovej však nahrávky nie sú len "nevinnou debatou pri slanine a pri kole".

"Za stolom na chate sedí advokát právoplatne odsúdeného Kočnera, ktorý je navyše obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Vedľa sedí oligarcha, ktorého spoločnosť Bonul získala za vlád Smeru miliónové zákazky od štátu, pri ktorých sa podľa zistení Úradu pre verejné obstarávanie často zvláštne súťažilo," hovorí Remišová.

"Na nahrávkach nič nie je"

Fico počas tlačovej besedy niekoľkokrát zopakoval, že na inkriminovaných nahrávkach "nič nie je". Podľa neho mal totiž vyšetrovateľ, ktorý mal prípad na starosti, 18. októbra napísať dozorujúcemu prokurátorovi, že neboli zistené informácie, ktoré poukazujú na spáchanie trestného činu.

Podľa dočasného policajného šéfa Štefana Hamrana v tejto súvislosti platí, že ak existujú relevantné dôkazy o tom, že sa niekto dopustil trestnej činnosti, vyšetrovateľ vznesie obvinenie konkrétnej osobe bez ohľadu na to, o koho ide. 

"Rozhodnutie o tom, či je video použiteľné aj v iných trestných konaniach, nechajme na orgány činné v trestnom konaní," vysvetlil Hamran. Spolu s tým ale dodal, že Konanie Roberta Kaliňáka, ktorý sa má na zverejnených nahrávkach s advokátom Marekom Parom dohadovať na svojej výpovedi, nepovažuje za bežné.

"Nahrávky sú dôkazom rozkladu právneho štátu na Slovensku," prízvukoval počas svojho vystúpenia Fico a podtrhol, že podľa neho ide o nezákonne zhotovené záznamy súkromných rozhovorov.

Na záver tlačovej besedy šéf opozičnej strany zdôraznil, že sa Smer sa chystá vyhrať nasledujúce voľby. "My sa zničiť nedáme, vyhráme parlamentné voľby," povedal napokon Fico.

01 - Modified: 2021-10-26 09:35:59 - Feat.: 0 - Title: Advokát Para reagoval na uniknuté video s Ficom: Kaliňákovi som dával právne rady 02 - Modified: 2021-10-26 11:24:06 - Feat.: 0 - Title: Hamran o nahrávke z chaty: Konanie Kaliňáka nie je bežné 03 - Modified: 2021-11-02 06:28:06 - Feat.: 0 - Title: Polícia mala sledovať Bödörovho človeka. O tom, či nahrávky z chaty uznajú ako dôkaz, rozhodne súd
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:31