StoryEditor

Šéf advokátov: Policajti a prokurátori nerešpektujú limity, ale ovplyvňujú politické dianie

29.10.2021, 00:00
Mohli sme reagovať alibisticky, ľúbivo, mohli sme pozastaviť činnosť kolegom na základe mediálneho tlaku, no neurobili sme tak, hoci sme si boli vedomí možných následkov. A tie prišli. Prišlo spochybňovanie smerom k našim disciplinárnym rozhodnutiam, hovorí pre HN predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas.

Na úvod sa opýtam, advokáti sú vraj aktuálne v akomsi pohotovostnom režime, pretože november má byť plodný na zatýkanie. Disponujete ako predseda komory takýmito informáciami?
Nie, nedisponujem.

V posledných dňoch víria hladinu diania uniknuté nahrávky, na ktorých je v poľovníckej chate zaznamenaná debata skupiny zaujímavých ľudí. Je medzi nimi aj advokát Marek Para. Už ste sa oboznámili s jej obsahom?
Dostali sme okrem iného aj sťažnosť od Úradu špeciálnej prokuratúry, ku ktorej boli pripojené prepisy obrazovo-zvukovými prostriedkami zachytenej komunikácie. Vec sme v rámci komory posunuli našej Revíznej komisii. Tá to musí riadne preskúmať, tak ako v akomkoľvek inom prípade, a následne rozhodne o dôvodnosti sťažnosti a o prípadnom ďalšom postupe.

Čo hovoríte na samotný únik políciou nahratého materiálu?
Dlhodobo upozorňujeme, že je to veľký problém. Je to neprípustné. Svedčí to o tom, že orgány činné v trestnom konaní nerešpektujú priestor a limity, ktoré sú im zverené zákonom, ale priamo sledujú aj iné ciele, a tým ovplyvňujú politické dianie v krajine. Veríme, že sa to podarí vyšetriť a príkladne potrestať. Stretávame sa s tým však dlhodobo. Nie je napríklad normálny stav, ak sa advokát na poslednú chvíľu dozvie o vyšetrovacom úkone s jeho klientom, ktorého sa má zúčastniť v inom krajskom meste, sadne ihneď do auta a keď dorazí na miesto, tam ho už čakajú usmiati bratislavskí novinári, ktorí sa evidentne o úkone dozvedeli skôr ako samotný advokát. A to je reálny prípad a je ich mnoho.

Verejne už odznelo, že advokátska komora sa bude Marekom Parom zaoberať, keďže naňho dostala niekoľko sťažností. Ako z doterajších informácií vy osobne vnímate jeho konanie?
Revízna komisia má kompetenciu preskúmavať sťažnosti na advokátov a následne sa konaním advokátov zaoberajú disciplinárne senáty. Tieto orgány komory sú samostatné a nezávislé, nebudem a nechcem nejakým spôsobom zasahovať do ich kompetencií, nebudem sa teda vyjadrovať ku konkrétnym prípadom. Z našich predpisov však vyplýva, že advokát sa má vždy správať tak, aby neznižoval dôstojnosť a vážnosť advokácie a, samozrejme, v prvom rade musí rešpektovať Ústavu a zákony.

Na nahrávke je však zachytený aj advokát Pavol Gašpar, ním sa komora zaoberať nebude?
Ako som spomenul, sťažnosť preskúma Revízna komisia v celom rozsahu vo vzťahu ku všetkým dotknutým kolegom.

Udalosti okolo nahrávky sú zrejme vodou na mlyn ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá sa po rôznych reformách pustila aj do Slovenskej advokátskej komory. O čo presne ide?
Ministerstvo spravodlivosti na základe nám neznámych údajov a faktov považovalo za potrebné v zmysle celkovej snahy o očistu spoločnosti zasiahnuť aj do advokátskej samosprávy. Dôvodom má byť to, že údajne nezvládame disciplinárne konania, že netrestáme tých, ktorých by sme trestať mali, alebo ich netrestáme dostatočne. Z nejakého dô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:29