StoryEditor

Matovičov odkaz Slovákom: Dobiehame krajiny, ktorým skolabovali nemocnice. Prosím, necestujte

28.10.2021, 12:29
Autor:
klkl
Minister chápe, že je zvykom uctiť si pamiatku zosnulých a cestovať v tomto období za rodinou, ľudí však prosí, aby to odložili na inokedy. 

Bývalý premiér a v súčasnosti minister financií Igor Matovič prosí na Facebooku Slovákov, aby necestovali. Robí tak v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami a zhoršujúcou sa pandemickou situáciou.

"Počtom pozitívnych už dobiehame Rumunsko a čoskoro Lotyšsko … dve krajiny, ktorým už skolabovali nemocnice," varuje Matovič. 

Minister chápe, že je zvykom uctiť si pamiatku zosnulých a cestovať v tomto období za rodinou, ľudí však prosí, aby to odložili na inokedy. 

"Ak chcete svojim dieľom pomôcť sestričkám a lekárom na covid oddeleniach, veľmi im pomôžete tým, že návštevy hrobov si odložíte na neskôr, keď to bude bezpečné," dodal minister.

Školákom dnes začali jesenné prázdniny a už v pondelok je Sviatok všetkých svätých a následne pamiatka zosnulých. Ide teda o obdobie, kedy ľudia vo vyššej miere cestujú za svojimi rodinami naprieč Slovenskom.

Pred možným zhoršením situácie v súvislosti so zvýšeným cestovaním počas tohto obdobia varovalo aj konzílium odborníkov. Napriek tomu sa rozhodlo, že sa opatrenia nesprísnia. 

"Spoliehame sa na zodpovednosť ľudí. Vyzývame, aby zvážili ísť na hroby do iných okresov, obzvlášť do bordových a čiernych," povedala lekárka Elena Prokopová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva na pediatriu a členka konzília.

Slovensko pri tom zaznamenalo za včera druhý najvyšší denný prírastok pozitívnych PCR testov počas celej pandémie.

5 rád Konzília odborníkov ku sviatku všetkých Svätých a Pamiatke zosnulých

1. Počas predĺženého víkendu si nájdite čas na pobyt v prírode a zostávajte iba v kruhu najbližšej rodiny

2. Do čierneho a bordového okresu cestujte len v nevyhnutných prípadoch.

3.V prípade, že cestovať musíte, preferujte individuálnu dopravu a dodržiavajte základné preventívne opatrenia – noste rúško alebo respirátor, zachovajte si odstup od ľudí mimo Vašich blízkych a dodržujte hygienu rúk.

4. Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi odložte na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Sú to starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.

5. Vyhýbajte sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí - nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

01 - Modified: 2021-10-21 13:32:40 - Feat.: 0 - Title: Konzílium odporúča na Dušičky obmedziť cestovanie. Ďalšie výhody očkovaným odmietlo 02 - Modified: 2021-10-23 19:28:06 - Feat.: 0 - Title: Krčméry pre HN: Dušičky budú ešte voľné. V hre je však lockdown na Vianoce
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:48