StoryEditor

Príhovor

02.01.2003, 23:00

Vážení čitatelia, milí priatelia,
redakcia Hospodárskych novín vstupuje do nového roku s niekoľkými novými kolegami a viacerými predsavzatiami. Dovoľte mi, aby som vám prostredníctvom tabla predstavila členov redakcie a týmto príhovorom jej zámery.
Hospodárske noviny majú výnimočnú pozíciu na mediálnom trhu -- zahraničný vlastník vydavateľstva Ecopress nám dáva záruku nezávislosti od aktuálnej konštelácie moci v slovenskej politike a ekonomike. Členstvo v skupine svetovej tlače Dow Jones -- Handelsblatt nám poskytuje on-line prepojenie na renomované ekonomické periodiká, čo nám umožňuje poskytovať vám nadštandardné aktuálne informácie o dianí vo svetovej ekonomike a v politike. Naším cieľom je kvalitná ponuka komplexných a užitočných informácií, názorov a rád, ktoré by vám mali pomôcť pripraviť sa na nové trendy vo vývoji svetovej ekonomiky a politiky, zorientovať sa v zložitej problematike integrácie do Európskej únie aj v spleti zmien, ktoré prinášajú nové zákony a reformy na Slovensku. V krátkom čase pribudnú v Hospodárskych novinách nové pravidelné rubriky a prílohy, ktoré vás komplexne, vrátane informácií o konkrétnych skúsenostiach obyvateľov a podnikateľov z iných krajín, upozornia na riziká aj príležitosti vstupu do Európskej únie, ale aj dôchodkovej reformy či reformy zdravotníctva.
Chceme si udržať vašu dôveru, a preto budeme ešte dôslednejšie ako doteraz dbať na vyváženosť spravodajstva, na dodržiavanie zásady poskytnutia priestoru na vyjadrenie relevantným stranám každého sporu. Hospodárske noviny budú ďalej cieľavedome pestovať odborné polemiky o všetkých otázkach, ktoré hýbu našou spoločnosťou.
Neodmysliteľnou súčasťou denníka je jeho internetová stránka www.hnonline.sk. Ponúkame vám na nej aktuálne spravodajstvo, možnosť využiť elektronické kalkulačky na výpočet splátok úverov alebo nasporenej sumy. Čítanosť tejto stránky, vaše odkazy aj výsledky pravidelnej ankety, ktoré na nej uverejňujeme, pozorne sledujeme. Je to pre nás cenný zdroj informácií o vašom záujme o jednotlivé články a témy, pomáha nám v ďalšej orientácii pri koncipovaní obsahu denníka.
Na záver by som chcela využiť tento priestor na zodpovedanie mnohých otázok, ktoré mi kladú naši čitatelia v listoch, a ktoré možno zhrnúť pod hlavičku ideovej orientácie Hospodárskych novín. Reformy, cenové a daňové úpravy aj zosilnenie konkurencie v dôsledku integrácie do spoločného európskeho priestoru vyvolávajú v našej verejnosti obavy z neznámej budúcnosti. Nebude to ľahké, ale ľahké to nemali a nemajú ani obyvatelia ekonomicky vyspelých krajín -- rast nezamestnanosti, korupcia vo verejnom i v podnikateľskom prostredí, ktorá sa podpísala pod ekonomickú recesiu a úpadok mnohých veľkých svetových firiem, diskusie o neúnosnosti súčasného rozsahu sociálneho štátu sú živými problémami tu i tam. Isteže -- na Slovensku sú tieto problémy pálčivejšie a na ich odstránenie má Slovensko oveľa menej času, skúseností i prostriedkov. Pri riešení mnohých otázok sa však možno poučiť zo skúseností a chýb iných, aj z histórie. Príklad za všetky: V roku 1913 mala Argentína HDP na obyvateľa porovnateľný so Švajčiarskom. Pri kolíske úpadku argentínskeho hospodárstva stáli autoritárske režimy a ochrana domáceho trhu, pri kolíske ekonomického rozmachu Švajčiarska princípy demokracie a otvoreného trhu. Tieto princípy ctíme aj my, redaktori Hospodárskych novín.
Hospodárske noviny ako všetky tlačené médiá nemôžu súperiť s elektronickými médiami v rýchlosti poskytovania správ. Môžu im však úspešne konkurovať poskytovaním komplexných informácií v súvislostiach. Redakcia Hospodárskych novín je presvedčená, že informácie o udalostiach v kontexte príčin, dôsledkov a rôznych názorov vám pomôžu kvalitnejšie využiť vaše občianske i obchodné práva.
Do nového roku vám v mene celej redakcie želám veľa zdravia, šťastia, optimizmu, odvahy a dobrých nápadov. K tomuto vinšu sa pripája aj vedenie Ecopressu, a. s., vydavateľa Hospodárskych novín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:07