TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Budaj: Ak Sme rodina nepodporí reformu národných parkov, koalícia ju bude presadzovať bez nej

27.10.2021, 10:25
Autor:
TASRTASR
Memorandum, ktoré podpísal Ján Budaj s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom, vychádza podľa neho v ústrety všetkým kritikom.

Pokiaľ by hnutie Sme rodina nepodporilo reformu národných parkov, tak ju bude koalícia presadzovať aj bez neho. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

S predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) o reforme ešte rokuje, spoločné stanovisko ešte neuzavreli.

Návrh zahŕňa všetky výhrady

Memorandum, ktoré podpísal Budaj s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom (nominant OĽANO), vychádza podľa neho v ústrety všetkým kritikom.

"Pokúša sa cez rozsiahly pozmeňujúci návrh zahrnúť všetky výhrady a verím, že v takejto podobe bude prijateľný pre celú koalíciu," povedal Budaj.

Poukázal, že tento návrh po dlhom čase prináša regiónom peniaze, nové pracovné príležitosti a vyššiu úroveň kvality národných parkov. "Slovensko musí investovať do svojich regiónov pozornosť aj financie. Tento zákon prináša aj záujem o regióny, ktorý bude oveľa širší než z hľadiska životného prostredia," podotkol Budaj.

Pod návrhom boli podpísaní poslanci všetkých koaličných strán, medzi nimi aj predseda parlamentu Boris Kollár. Nedávno však avizoval, že hnutie podpis z reformy sťahuje.

Memorandum podpísali ministri v pondelok. Dohodli sa, že k prvému aprílu budúceho roka by sa mali pod ochranárov previesť štátne pozemky v národných parkoch Slovenský raj a Pieninský národný park. Reforma sa mala pôvodne začať už od januára budúceho roka.

Sanačné pásmo

V ostatných národných parkoch by mal presun zahŕňať len územia s najprísnejším, štvrtým a piatym stupňom ochrany. Pri ostatných územiach sa vo zvyšných siedmich národných parkoch začne zonácia.

Ministri sa spoločne dohodli aj na polkilometrovom sanačnom pásme medzi bezzásahovým územím a hospodárskymi lesmi.

Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila s poslaneckým návrhom novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Poslanci by o novele mali rokovať na aktuálnej schôdzi Národnej rady.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 05 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:45