StoryEditor

Nevieme odlíšiť potreby od túžob. Každý rok „potrebujeme“ nový iPhone a dovolenku na Bali (rozhovor)

27.10.2021, 00:40
Píšem a vydávam knihy, lebo verím, že môžu zmeniť svet. A to tak, aby to našu rodinu uživilo. Nepotrebujeme rast ani generovať nejaké tučné zisky, hovorí v rozhovore Tomáš Hajzler.

Ste kritikom večného rastu ekonomiky, vravíte, že ľudia by mali menej chcieť a menej nakupovať. Zároveň však tiež podnikáte a rovnako potrebujete, aby sa vaše knihy predávali, robíte im reklamu. O to isté sa snažia aj iní. Nevidíte v tom nepomer?

Vidím, že mi nie je veľmi rozumieť (úsmev). Snažím sa vo svojich textoch, prednáškach a rozhovoroch pripomínať, čo je to aristotelovský „dobrý život“. Poukazujem na to, že sme si v modernej konzumnej spoločnosti poplietli radosť s radovánkami. To je ako si pliesť hlad s chuťou, je to dôvod, prečo sme ako spoločnosť čoraz viac uštvaní, chorí a rozdelení. Podnikať môžete z dvoch dôvodov, kvôli peniazom alebo kvôli obžive. Píšem a vydávam knihy preto, že verím, že knihy ešte stále môžu zmeniť svet. A to tak, aby to našu rodinu uživilo. Nepotrebujeme rast ani generovať nejaké tučné zisky. Bájku o večnom ekonomickom raste kritizujem preto, že je to „lež jak ta věž“​, a preto, že nás všetkých zabíja.

Keď vašu knihu Dobrý život v tieni konzumnej spoločnosti kúpil jeden pán v počte 100 kusov a vy ste tak zarobili väčšiu sumu peňazí, povedali ste, že vznikla „nerovnováha vo vesmíre“. Reagovali ste tak, že ste knihu začali ponúkať zdarma tým, ktorí si ju nemôžu dovoliť. Je toto tá cesta k lepšej spoločnosti? Ukrojiť si zo svojho zisku pre vyšší princíp?

Rozdávať zarobené peniaze je hra, ktorá nič nerieši. Možno to niekoho poteší, niekomu pomôže, niekde to krátkodobo „vyrovná energie“. No na celok to vplyv nemá. Život na Zemi ničí systém neoliberálneho kapitalizmu, ktorý vychádza z pomýlených, vedou už dnes vyvrátených historických omylov. Tento systém verí v to, že čím viac sa život, medziľudské vzťahy a príroda speňaží, sprivatizuje a dereguluje, čím viac budeme každý sám za seba súťažiť jeden s druhým, tým sa budeme mať lepšie. Ideálom tejto ideológie je zrušiť čokoľvek verejné, spoločné. Verí sa, že bohatnutím tých najbohatších zbohatnú aj tí najchudobnejší. Korporáciám a miliardárom sa znižujú alebo úplne odpúšťajú dane, sú im umožnené daňové raje, dostávajú dotácie od štátu, ruší sa legislatíva, ktorá chráni ľudí a prírodu. Neoliberalizmus je tu už od sedemdesiatych rokov, u nás od roku 1990. Aké výsledky sme ako ľudstvo za ten čas dosiahli, možno vidieť na každom kroku. Tak blízko katastrofe sme vo svojej histórii ešte neboli. V tomto ohľ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:24