StoryEditor

V čí prospech?

15.12.2003, 23:00
Generálny prokurátor spochybnil, že sa niekedy podarí odhaliť, kto zverejnil výpoveď premiéra ku kauze skupinka na internete.

Generálny prokurátor spochybnil, že sa niekedy podarí odhaliť, kto zverejnil výpoveď premiéra ku kauze skupinka na internete. Okrem špeciálneho prokurátora ju mal k dispozícii špeciálny tím vyšetrovateľov ministerstva vnútra. Dostať sa k nej však mohli aj niektorí nadriadení prokurátorov, vyšetrovateľov a policajtov spájaní so skupinkou. Jej členovia, ktorých menoval Dzurinda, i tí, ktorých s ňou stotožnili, niektorí poslanci a novinári už v minulosti dokázali, že pre nich nie je problém nachádzať cestičky ku každej informácii.
Premiérova výpoveď stratila na svetle sveta punc škandalózneho odhalenia. Ukázala, že premiéra informovala SIS. Nebyť neopatrnosti "skupinkárov", ktorí si od septembra navzájom verejne potvrdzovali alibi, by sa na základe premiérových rešerší tlače ich prepojenie asi ťažko dokazovalo. Prokuratúra totiž indície SIS odmietla prijať ako dôkaz.
Namieste je otázka, komu zverejnenie premiérovej výpovede prospelo. Pár dní pred jej publikovaním sa na internete objavili aj utajené dokumenty súvisiace s tendrom na Govnet. Mali vyvrátiť podozrenia, že odvolaný riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš mal osobný záujem o jeho zrušenie. Za cenu straty funkcie ministra obrany sa ho pri odvolávaní vo vláde zastal len Ivan Šimko, ktorý už ohlásil, že si spolu s ďalšími poslancami SDKÚ založí vlastnú stranu. Premiérova výpoveď sa teda objavila v čase krízy najsilnejšej vládnej strany a jej ohováračský tón Dzurindu verejne zosmiešnil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:47